Fiestveirken is oilsjters kinjerverrozjeken van Kathleen Amant…

Kathleen Amant is de auteur en illustrator van meer dan 200 prentenboeken voor jonge kinderen. Haar bekendste figuurtjes zijn Anna en heksje Mimi. Wereldwijd verkocht ze al twee miljoen boeken. Om haar 15 de verjaardag als schrijver/illustrator te vieren maakte ze een prentenboek in het Oilsjters: Fiestveirken, een Oilsjters kinjerverrozjeken. Kathleen zelf is een geboren Aalstenaar en vind het ‘echte’ Aalsters, zoals het wordt gesproken door Jan Louies en oudere mensen, het mooiste dialect van Vlaanderen. Het boek ligt sinds een week in Standaard Boekhandel en in Staminée Sjinka Poenka, en verkoopt daar als zoete broodjes.

Fiestveirken vertelt het verhaal van een varken dat jarig is: ‘t Es meired. Veirken wer wakker. Ze vroift de slauperkes oit eer oeigskes. Z’ es gralek gelikkeg, want ‘t es vandaug ere verjoordag. “‘k Wer vier joor”, zei ze. “k Ben naa e groeit veirken.” Maar jammergenoeg is het huis niet versierd, er zijn geen cadeautjes en in de koelkast ligt niks lekkers om te eten. Ook geen traktatie voor de klasgenootjes en de juf. Zonder traktatie wil varken niet naar school. Gelukkig zijn er de vriendjes. Beer brengt de verjaardagskroon, hond versiert het huis met vlagjes, koe brengt de taart, schaap de chocomelk en konijn het cadeau. Zo wordt het toch nog een leuk feest.

Dit boek toont op een vrolijke manier dat niet ieder kind het even breed heeft thuis. Maar met een pak goeie vrienden wordt het toch nog feest. Dit typeert ook de Aalstenaar: ze zijn soms nors, zeggen hun gedacht, maar als het erop aankomt hebben ze een groot hart en helpen ze elkaar. En niet te vergeten, het zijn feestvarkens ten voeten uit. Deze ontroerende reactie van een Aalstenaar kreeg Kathleen Amant dit weekend in haar mailbox: “Ik kocht twee exemplaren van Fiestveirken, één voor mijzelf en één voor mijn petekind van 6 jaar. Zelf ben ik er 53 en ik toen ik het las was ik bij momenten emotioneel. Zo een mooi verhaaltje in onze eigen taal. Bedankt en ik hoop dat er nog volgen!”

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *