Er komt kritiek op CBS rond komst van een ijspiste in Aalst…

Bij de oppositie klinkt ongeloof over de komst van de ijspiste tijdens de eindejaarsperiode op de Grote Markt in Aalst. In de meeste steden in onze regio besloot men om dit jaar geen ijspiste te zetten. Het is ongepast ten opzichte van de vele burgers die het nu al moeilijk hebben om hun energie facturen te betalen. Aalsters partijlid Ann Van de Steen van Vooruit stelt zich de volgende vraag. Maken we van Aalst niet beter voor even een ‘warme’ stad? De charme van onze stad smelt als sneeuw voor de zon, maar het ijs zal zeker koel blijven. Een moeilijke beslissing lezen we in de krant, maar is die wel doordacht? De ijspiste zal dit jaar prijken op onze grote markt. Een publiekstrekker voor de horeca en handel is het misschien, een doorn in het oog en een aderlating voor zij die het moeilijk hebben in deze barre tijden al helemaal.

Net nu Europa haar lidstaten erop wijst de energieconsumptie terug te schroeven, geeft dit bestuur hun fiat voor een kostelijke én zwaar energie verbruikende ijspiste. Horen we als stad niet net het voorbeeld te geven voor een zuiniger verbruik? Onze overheden vragen ons de thermostaat enkele graden lager te zetten, de scholen bekijken waar zij kunnen besparen alsook verzorgingscentra steken de koppen samen om hun steentje bij te dragen. Groot was dus onze verbazing toen we lazen dat de ijspiste door dit college een groen licht had gekregen. Dat een schaatspiste de gezelligheid tijdens de feestdagen in de stad brengt is zeker juist, maar een snelle zoektocht op het internet leert ons dat vele steden ondertussen opteren voor een piste op moleculair glijmiddel, op kunststof dus. Het lijkt op het echte werk, maar is 100% CO2 neutraal en de energiefactuur blijft grotendeels uit. Wordt het niet eens tijd dat we als stad het voorbeeld tonen en gelijkaardige evenementen op een duurzame en verantwoorde wijze introduceren? Kan dit budget niet beter deels ingezet worden voor zij die het al koud genoeg zullen hebben deze winter?

Maken we van Aalst niet beter voor even een ‘warme’ stad? Want hoe charmant het ook mag klinken om samen dicht tegen elkaar onder een deken te kruipen, als de ‘vader des huize’ de centen in open lucht de deur uit smijt, wordt het voor velen onder ons een koude en nijpende Kerst. Daarom vragen wij: Is het idee bekeken om te opteren voor een kunstpiste, zoals reeds in meerdere steden gebruikt wordt? Vandaag toch verantwoordbaar door de energiecrisis en de gunstige impact op het milieu gezien deze 100% CO2 neutraal is. Is er nog de mogelijkheid om dit event te herzien en eventueel samen te zitten met de concessionaris van de schaatsbaan om andere pistes te bekijken?

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *