Eerste onderzeese stroomkabels voor windparken gelegd…

Jan De Nul en LS Cable & System voltooien, in opdracht van TenneT, de eerste 90 km onderzeese stroomkabels voor de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha). LS Cable & System, consortiumpartner van Jan De Nul Group, heeft de productie van de eerste partij onderzeese stroomkabels voor de windparken Hollandse Kust (noord) en West Alpha voltooid. Het kabellegschip Isaac Newton van Jan De Nul zal de onderzeese stroomkabels begin 2022 naar Nederland vervoeren. Jan De Nul en LS Cable & System blijven de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energie ondersteunen door de productie en installatie van dit soort kabels voor het transport van offshore windenergie naar land.

LS Cable & System en Jan De Nul Group kondigen de voltooiing aan van het eerste deel onderzeese stroomkabels voor de TenneT-windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha). Het kabellegschip Isaac Newton van Jan De Nul zal de onderzeese stroomkabels van 220 kV AC in april 2022 laden in de fabriek van LS Cable in Donghae, Zuid-Korea, en naar Nederland brengen voor installatie.

Jan De Nul Group en LS Cable & System zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering, de installatie, de bescherming en het testen van de 210 km onderzeese stroomkabels voor HKn en HKwA van TenneT. De oplevering van het HKn-project is gepland voor eind 2022. Het HKwA-project zal volgens de planning eind 2023 klaar zijn. Beide windmolenparken hebben een geïnstalleerd vermogen van 700 MW. Dit betekent dat ze samen de hoeveelheid energie zullen opwekken die jaarlijks door ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens wordt verbruikt.

Jeroen Devos, Projectmanager bij Jan De Nul Group: “De succesvolle levering van de eerste 90 km kabels is de eerste belangrijke mijlpaal voor ons project. We kijken ernaar uit om deze kabels in het tweede kwartaal van 2022 te installeren met behulp van onze op maat gebouwde verticale injector op rupsbanden Moonfish en onze offshore installatieschepen Isaac Newton en Adhémar de Saint-Venant.” Myung Sun Kim, Projectmanager bij LS Cable & System: “We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat we met succes de eerste 90 km onderzeese kabels voor de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) vervaardigd en getest hebben. De productie en de tests liggen goed op schema voor de geplande inscheping op het schip Isaac Newton van Jan De Nul in de loop van Q1 2022. We hebben er alle vertrouwen in en kijken ernaar uit om samen met het team van Jan De Nul deze eerste lading te kunnen leveren.”

Het kabellegschip Isaac Newton zal de kabels op de zeebodem leggen. In de zone nabij de kust zal de Moonfish, de zelf ontwikkelde verticale injector op rupsbanden, de kabels tot 8 m onder de zeebodem ingraven. De begraving offshore wordt uitgevoerd door de trencher UTV1200, ondersteund door het multifunctionele schip Adhémar de Saint-Venant. Jan De Nul zal ook meerdere kabelbeschermingssystemen en steenbermen installeren aan de kabelkruisingen langs het traject.

De opdracht van Jan De Nul omvat het transport en de installatie van de onderzeese stroomkabels. LS Cable is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie, de aansluiting en het testen van de onderzeese stroomkabels, én voor de 10,5 km landkabels en ongeveer 1 km platformkabels. De land- en platformkabels werden al eerder in 2021 met succes vervaardigd en naar de projectlocatie vervoerd.

(Foto: schaalmodel schip Jan De Nul)

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *