Eerste digitaal ondertekend huwelijk in Denderleeuw…

Het was even een onwennig moment, ook voor de pasgehuwden Chris Schaukens en Jessie Quinteyn. Niet dat het koppel plots koudwatervrees kreeg, wel omdat er plots een laptop tevoorschijn gehaald werd tijdens hun huwelijksplechtigheid in het administratief centrum van Denderleeuw. Donderdagavond 11 april voltrok schepen Jan De Nul namelijk het eerste huwelijk van het digitale tijdperk in Denderleeuw. Vanaf 1 april is de digitalisering van de akten van burgerlijke stand (DABS) een feit. De papieren geboorte- of huwelijksakte maakt voortaan plaats voor een digitale akte. Deze akte wordt elektronisch opgemaakt en opgeslagen in een centrale nationale databank.

Er komt dus geen pennenstreek meer aan te pas. En dat is even wennen, ook voor schepen Jan De Nul, die intussen ervaringsdeskundige is in het voltrekken van huwelijken: “Vroeger moesten de kersverse echtgenoten en hun getuigen nog plechtig hun handtekening zetten onder de formele huwelijksakte, net als ikzelf in hoedanigheid van ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Maar dat is voltooid verleden tijd. Met de digitalisering van de akten van de burgerlijke stand moeten enkel nog de ambtenaren van de Burgerlijke Stand digitaal tekenen met hun elektronische identiteitskaart.”

Het federale DABS-project biedt wel vele voordelen. De gemeente dient de akten niet meer in tweevoud bij te houden in een papieren register. Bovendien zijn de akten via de centrale databank voor elke gemeente beschikbaar en zorgt ondertekening van een akte voor automatische bijwerkingen in het rijksregister. Hierdoor kunnen de gemeentelijke diensten efficiënter en sneller werken. En burgers kunnen hun geboorte- of huwelijksakte nu ook opvragen in een gemeente naar keuze of online via het digitaal loket. De burger zal dus niet meer van de ene naar de andere gemeente gestuurd worden. Bijkomend voordeel is dat door deze innovatie de papierberg aanzienlijk slinkt aangezien er geen akten meer geprint worden. Dat is goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat de archieven niet zo drastisch meer aangroeien met de jaarlijkse registers van de Burgerlijke Stand.

De digitalisering zorgt er wel voor dat het ceremoniële aspect van een huwelijk aan belang zou kunnen inboeten. Burgemeester Jo Fonck, bevoegd voor Burgerlijke Stand, vindt dat de symboliek van het huwelijk dient bewaard te blijven. “De veranderingen zorgen er niet enkel voor dat de echtgenoten en getuigen niet meer dienen te tekenen, het trouwboekje wordt ook overbodig. Toch vinden we dat zo’n trouwboekje een symbolisch belang heeft en daarom blijven we het afleveren. Dan hebben de pasgehuwden toch nog een herinnering aan deze belangrijke dag. Want de huwelijksceremonie moet een speciaal moment in je leven blijven.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *