Dennis De Wolf ontwerpt de carnavalsaffiche ver Oilsjt 2023…

Het is gebeurd. Editie 2023 van Aalst Carnaval heeft een smoel gekregen. En wat voor één. Carnavalsduivel-doet-al Dennis De Wolf ontwierp in 2020 al de winnende carnavalsaffiche met de titel “Dzjing – klet – boem. Vedrom me de groeiten trom”. Erg toepasselijk voor zijn creatie dus, maar ook voor het volksfeest waarop we lang moesten wachten. De onthulling van de affiche luidt meteen ook de start van de carnavalsperiode in die wordt gekenmerkt door een aantal nieuwigheden. 100 jaar geleden trok de eerste carnavalsstoet door de Aalsterse straten en op zondag Aalstenaars zondag 19 februari is het opnieuw zover. De 93ste stoet wordt bevolkt door 71 officiële en – tot nu toe – 120 losse groepen. En óf Aalst er klaar voor is. Burgemeester Christoph D’Haese: “We pakken de draad met veel goesting weer op waar we die drie jaar geleden laten liggen hebben. Aalst Carnaval 2023 staat voor de deur en we zullen er klaar voor zijn. We hebben dit jaar enkele nieuwigheden in petto, maar uiteraard blijven de fundamenten van ons volksfeest behouden.”

De affiche van Dennis De Wolf kwam in het najaar van 2021 al als laureaat uit de wedstrijd, maar ging noodgedwongen nog een jaartje de koelkast in. Dennis is uiteraard een bekende naam in het carnavalsmilieu. Hij ontwierp de winnende affiche in 2014 al een keer en werd twee jaar later ook Prins Carnaval. Dennis: “Mijn affiche draagt de titel “Dzjing – klet – boem … vedrom me de groeiten trom”. Want eindelijk is het weer carnaval, eindelijk kunnen we opnieuw de straat op om te feesten. Kaffeikeskarnaval heeft duidelijk gemaakt dat nen ajoin niet veel nodig heeft voor het feest van de basis. Onzen iejnegen oigen Oilsjterse spirit en iet ver lawoit te mauken en weir zen op gank. Op naar een feest van drie dagen, me veil hoempapa, plezier en bal. Mijn affiche werd verkozen toen er nog geen sprake was van de huisstijl voor carnaval, terwijl het op het eerste zicht enkele figuren bundelt uit de “bonte parade”. Eindelijk mag ze naar buiten en aan de ruiten!”.

De affiche is vanaf nu beschikbaar in het administratief centrum, het stedelijk museum en het toeristisch infokantoor. Op die laatste locatie kun je vanaf morgen de carnavalsmunt, pins en medailles van Aalst Carnaval 2023 aankopen. Visit Aalst wil ook graag nog eens de magische carnavalswandeling onder de aandacht brengen en ook voor rondleidingen kun je in het infokantoor terecht. De Grote Markt wordt in een nieuw kleedje gestopt. De carnavalshuisstijl, een ontwerp van Bram De Baere, sierde onze Grote Markt eerder al tijdens de Verkiezing van Prins Carnaval en ook dit jaar zullen zijn kleurrijke figuurtjes een prominente rol spelen in de aankleding. Op de opening van de Winterfoor, op vrijdag 10 februari om 19.00 uur, is het nieuwe decor voor het eerst te bewonderen. Het multifunctionele decor zal ook tijdens de Ajuinworp en de Prijsuitreiking, dit jaar voor het eerst vanop de Grote Markt, een prominente rol spelen. De prijsuitreiking vindt op maandagavond plaats om 21.30 uur.

Drie jaar stonden de praalwagens op stal en de 71 vaste en voorlopig al meer dan 120 losse carnavalsgroepen zullen kosten noch moeite gespaard hebben om ons op 19 en 20 februari te verrassen op een topspektakel. Op het vlak van de groepen noteren we weinig verschuivingen. De Numerus Clausus met opvulregel leverde 1 nieuwe vaste groep op: De Droeige Sossissen. De groep van – jawel – Dennis De Wolf zal de carnavalsstoet openen als eerste groep. Gralek Gerieflek hield het, na één deelname in 2020, voor bekeken. Voor losse groepen is er geen numerus clausus meer. Zij kunnen nog inschrijven tot 29 januari 2023. Het parcours wijzigde wel licht: de zondags- en maandagsstoet verlopen nu via hetzelfde traject. De stoet passeert niet meer langs het Vredeplein, maar loopt nu via de Vlaanderenstraat naar het Keizersplein. Tenslotte werd ook werk gemaakt van een nieuw stoetreglement. Dat legt voortaan de focus meer op het totaalconcept en niet meer op de aparte onderdelen wagen, kostuums en interactie met het publiek. Groepen die de afspraken niet nakomen kunnen worden beboet of zelfs uit de stoet worden geweerd. Ook nieuw is de invoering van een degradatiesysteem. Indien er na Aalst Carnaval 2023 nog een wachtlijst bestaat, verliest een groep die in 2023 en 2024 twee jaar na mekaar laatste eindigt in de categorie kleine groepen zijn statuut als vaste groep. De plek van die groep wordt dan ingenomen door een groep van de wachtlijst.

De Grote Markt wordt tijdens de drie zotte dagen ook voor een stuk teruggegeven aan de carnavalist. De tribune tussen de Molenstraat en de Kerkstraat verdwijnt. Zo kunnen tijdens de zondagsstoet meer mensen genieten van de stoet op de Grote Markt. De genodigden worden op de Grote Markt ontvangen in twee nieuwe tribunes. Op het Keizersplein keert de zittribune na enkele jaren afwezigheid terug. De tribune op het Statieplein blijft uiteraard behouden. Voor deze laatste twee tribunes start de ticketverkoop via De Werf op 18 januari vanaf 13 uur via ccdewerf.be of aan de ticketbalie van het cultuurcentrum.

Uiteraard zit iedereen er op gebrand om er eens stevig in te vliegen op 19, 20 en 21 februari, maar om al te grote excessen te helpen voorkomen, stelde de stad een tweeledige preventiecampagne op: eentje voor alle carnavalisten en eentje voor jonge carnavalisten die hun eerste onvergetelijke carnaval gaan beleven. Verantwoord feesten, dat betekent ook: minder afval produceren. En in die optiek zetten we ook deze Carnaval een stap vooruit. Net als tijdens de Verkiezingsavond van Prins Carnaval, zetten we in op het gebruik van herbruikbare bekers. De beste carnavalspint, die wordt getapt in één van de 10.000 bekers die de stad in de carnavalshuisstijl liet maken. Deze zijn vooraf al te koop, maar kunnen ook tijdens carnaval via de cafés worden aangekocht. De bekers zijn niet enkel duurzaam, ze zijn ook een echt collectors item.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *