CD&V-vrouwen strijden tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven…

In het kader van de weerkerende jaarlijkse Wittelintjesactie waarbij geweld op vrouwen onder de aandacht wordt gebracht, bracht Geraardsbergs Vrouw & Maatschappij voorzitster Katrien Blancke een bezoek aan verschillende cafés om het barpersoneel te sensibiliseren rond grensoverschrijdend gedrag van klanten en hoe hier adequaat tegen op te treden. Een flirterige klant aan de bar die geen nee kan aanvaarden, iemand die al een glaasje te veel op heeft en geen grenzen meer kan inschatten of een luidruchtige klant die de andere aanwezigen intimideert. We hebben het allemaal wel eens gezien op café. Voor horecapersoneel is het echter niet eenvoudig om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag.

Daarom ontwikkelde Vrouw & Maatschappij een poster waar stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je te allen tijde de sfeer goed kan houden in je etablissement. “Met de poster willen we in de eerste plaats handelingsverlegenheid bij horecapersoneel tegengaan en hen ondersteunen om adequaat op te treden bij grensoverschrijdend gedrag,” vertelt Katrien Blancke. En dat is nodig, want vrouwen voelen zich nog te vaak onveilig in het uitgaansleven. De omvang van dat probleem werd pijnlijk duidelijk met de virtuele beweging rond #balancetonbar. Het regende getuigenissen, onder andere van vrouwen die slachtoffer werden van aanranding en verkrachting na spiking. Ook dat fenomeen, waarbij de dader ongemerkt drugs toevoegt aan het drankje van het slachtoffer om deze te verdoven, is in opmars. In België zijn er jaarlijks zo’n 50 aangiftes van verkrachting na spiking. Dat komt overeen met één geval per week. Toch blijkt dit cijfer een enorme onderschatting, aangezien 90% van de slachtoffers van verkrachting geen aangifte doet bij de politie.

Barpersoneel is daarom vaak het eerste aanspreekpunt bij grensoverschrijdend gedrag. Daadkrachtig en geëngageerd personeel kan dus een groot verschil betekenen voor het veiligheidsgevoel van het cliënteel. Om dat engagement in de kijker te zetten, kwam V&M bovendien met een engagementsverklaring voor de horeca die klanten duidelijk maakt dat er werk wordt gemaakt van het probleem. Op die manier hoopt Vrouw & Maatschappij ook om cafés en bars een duwtje in de rug te geven bij het uitstippelen van een aangepast beleid. “Iedereen zou overal, altijd op ´t gemak moeten kunnen zijn. En iedereen kan daar overal en altijd een rol in spelen,” besluit V&M-voorzitster Katrien Blancke.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *