Carnavalsjaar in Ninove sfeervol afgetrapt…

Naast Wapenstilstand betekent 11 november ook het startschot van de carnavalsperiode in Ninove. heel wat carnavalisten verzamelden dan ook naar goede gewoonte in zaal Cloë om het aftellen naar carnaval definitief in gang te zetten. Opmerkelijk, de stad zal er voor het eerst een G-prins hebben. Zo werd aangekondigd tijdens het openingsmoment. Ninove carnaval wordt in 2024 een editie die de geschiedenisboeken zal ingaan als die met de eerste G-prins. Tijdens de opening van de carnavalsperiode zaterdag in zaal Cloë werden de plannen daarvan uit doeken gedaan. “We wilden dit jaar iets nieuws en positiefs toevoegen aan carnaval”, zegt Pascal Carael, voorzitter van de Koninklijke Karnavaraad Ninove.

“We wilden iets nieuw toevoegen aan carnaval en dat moest iets positiefs zijn “, licht Pascal Carael, de voorzitter van de Koninklijke Karnavalraad Ninove toe. “Het idee speelde al van vorig jaar in mijn hoofd.” Om alles vlot te laten verlopen en de voorbereidingen voor een verkiezingsshow voor mensen met een beperking speciale aandacht vragen ging de voorzitter aankloppen bij Tim Appelmans. Hij is begeleider bij Schoonderhage vzw, een voorziening voor mensen met een beperking.

“Ik was meteen enthousiast toen ik de vraag kreeg”, vult Tim aan. “Bij Schoonderhage organiseren we voor de bewoners al langer carnaval. Je ziet dat die mensen daar helemaal van opvrolijken. We stellen de verkiezingswedstrijd ook open voor iedereen met een beperking, dus niet enkel voor de bewoners van Schoonderhage. Zij zullen tijdens een verkiezingsshow een act moeten doen met een eigen liedje. Daarnaast is er ook een quiz voorzien. Een jury beslist uiteindelijk wie naast de prins carnaval een prominente rol in de stoet krijgt.”

“De verkiezingsshow gaat op dezelfde dag door als die waarop de prins carnaval wordt aangesteld”, gaat Carael verder. In de namiddag kennen we de G-prins en ’s avonds prins carnaval. Het is de bedoeling dat ze samen in de carnavalsstoet zullen meegaan.”
Niet alleen de verkiezing van de nieuwe G-prins werd zaterdag bekendgemaakt. Naar goede gewoonte werd ook de carnavalsaffiche bekendgemaakt. Het winnend ontwerp kwam dit jaar van Jaro Goubert van carnavalsgroep Vantouidj Op tasj. “Het ontwerp verwijst naar het thema van carnaval volgend jaar Loeëdj a batteries moeër op!“, zegt de ontwerper. “Zo is er een ezel te zien die al fietsend energie opwekt en zo de batterijen oplaadt.” Daarnaast verwijst het nieuwe ontwerp ook naar de geschiedenis van de stad. “Zo was Ninove de eerste stad die elektrische straatverlichting had. Daarnaast zijn er nog verwijzingen naar Despauterius en de eerste vrouwelijke prins carnaval 33 jaar geleden”, aldus Goubert.

De carnavalsstoet van Ninove vindt plaats op zondag 18 februari 2024. Op 3 februari zullen de prinsenverkiezingen plaatsvinden in zaal Cloë. De verkiezingsshow voor de G-prins is voor iedereen toegankelijk en gratis. Meer info of inschrijven kan via koninklijkekarnavalraad@gmail.com.

(Bron Brent Saey – Foto: Hilde B)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *