Boerenprotest Lede maakt indruk op de gemeenteraad, landbouwers verlaten misnoegd de zaal…

Zoals we al reeds melden kwamen donderdagavond een aantal landbouwers samen aan de gemeentehuis van Lede. De landbouwers wilden meer uitleg van het gemeentebestuur over het houtkantenplan. Ze lieten duidelijk op het marktplein van zich horen en toonden hun aanwezigheid in de raadszaal. De landbouwers zijn niet te spreken over de beslissing die gemaakt werd door het gemeentebestuur zonder dat ze zelf inspraak kregen. Volgens plan dat werd opgesteld in kader van de lokale energie- en klimaatpact samen met de regionaal Landschap Schelde en Durme, zou er extra groen en schaduw aangeplant worden. 861 meter hagen, 298 vierkante meter houtkant en niet minder dan 522 bomen worden aangebracht langs trage wegen. Aangezien de beplanting vlak aan landbouwgrond ligt, zet dit kwaad bloed bij de boeren.

Men vreest dat de aanplant voor de nodige problemen zal zorgen en de bereikbaarheid naar hun percelen hierdoor zal bemoeilijken. Vooral als ze met hun grote landbouwmachines naar hun perceel willen gaan. Ze willen dat er meer begrip getoond wordt voor de landbouwpercelen die er zijn op de gemeente. Deze zijn een enorme meerwaarde voor iedereen. Het protest dat de landbouwers gisteren deden maakte indruk op de gemeenteraad die hierdoor een tijd stil werd gelegd voor overleg. Burgemeester Geertrui Van De Velde (CD&V) gaf duidelijk aan dat het protest een standpunt was dat maar al te goed was binnengekomen in de gemeenteraad en dat het degelijk overleg bijzonder belangrijk is.

Overleg en eventuele de voorziene locaties om deze alsnog te wijzigen werden in een amendement toegevoegd. De beslissing en het plan van het houtkantenplan waardoor de investering op 105.000 euro zou bedragen en 73.400 euro gesubsidieerd zou worden werd toch door de gemeente goedgekeurd.  De gemeente wou kost wat kost alles op alles zetten om deze subsidie niet kwijt te spelen. Hierdoor verlieten de landbouwers ontevreden de raadszaal van het gemeentehuis.

(Foto: GC)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *