Bob Dylan à la Jazz en verhaal ‘Mythes, maskers en moraal’…

Op zaterdag 15 en zondag 16 februari eerstkomende zijn de fans van Bob Dylan aan de beurt in ’t Uilekot in Herzele. De vzw organiseert gespreid over twee dagen een Bob Dylanverhaal-dag en een Bluesy Jams speelt Bob Dylan-dag. Een lezing over Bob Dylan, hoe begin je daar aan? ’s Mans leven en werk zijn te omvangrijk om te vatten in een momentopname en Dylanologen allerhande zouden als kraaien toekijken welke interpretatie afwijkt van een andere versie. Via deze lezing erkent Johan Decroos de zinloosheid van zo’n poging, maar voegt hij er niettemin een invalshoek aan toe. Als je over Bob Dylan niets met zekerheid kan zeggen, lukt het misschien wel om de mensen te belichten waarover hij schrijft en zingt. Kunnen we iets over Dylan leren door enkele personages in zijn oeuvre onder de loep te nemen? Woody Guthrie, Lenny Bruce, John Lennon? Blind Willie McTell, Joe Gallo en Rubin Carter? Helden, outlaws en muzes? Waarom en hoe bezingt Dylan hen? Het zijn mensen, ze dragen maskers en zo worden ze mythe. Zoals Bob Dylan zelf.

Johan Decroos is lector n.c. zedenleer en cultuuronderwijs aan de lerarenopleiding BaSO van Howest te Brugge. Hij studeerde in 1988 af als licentiaat Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent en onderzocht in zijn thesis ook toen al verbanden tussen popmuziek, cultuur en maatschappelijke tendensen. De fascinatie voor en verwondering over de popcultuur is gebleven en Bob Dylan is daarbij steeds een rode draad geweest, een neverending story zeg maar.

Omdat elke Dylanfan een eigen relatie heeft met de artiest, blijkt ook elk fanverhaal een eigen en daardoor uniek geconstrueerd Dylanverhaal te zijn. A Dylan Story. Zo zijn er veel. Johan Decroos weigert zichzelf te benoemen als Dylanoloog. Dylanologen zijn volgens hem als theologen. Eindeloos verklarend wat er eigenlijk niet is. He’s not there.

In Herzele is er elke 3de zondag van de maand het muzikaal vrij podium Bluesy Jams. Semi-gevorderde muzikanten zijn dan welkom in ’t Uilekot om te jammen binnen het genre blues, folk, rock en pop. Op zondag 16 februari staat de jam in teken van de songs van Bob Dylan. Hurricane, Like a rolling Stone, Blowin’ in the wind,… passeren gegarandeerd de revue. Neem je als muzikant voor de eerste maal deel, breng jouw instrument mee en vraag bij het arriveren naar de muzikanten Alex of Marc. Ook muziekliefhebbers zijn welkom, want het café is open van 17u tot 21u. www.uilekot.org

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *