Arbeidsauditoraat onderzoekt arbeidsomstandigheden bij sluizen in de Denderstreek…

Vorige maand bracht een Pano-rapportage aan het licht dat heel wat sluizen op de Dender verouderd zijn. Dit is niet alleen nefast om overstromingen tegen te gaan, maar het is ook een bedreiging voor de veiligheid van de werknemers. Kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit) is streng voor de Vlaamse Regering. “Al jaren is het duidelijk dat er dringend nood is aan vernieuwing van de sluizen. Minister Crevits (CD&V) beloofde in 2010 al beterschap. Maar daar zien we tot op vandaag niets van. We nemen dan ook federaal het heft in eigen handen om onze werknemers te beschermen tegen de verouderde werkomstandigheden.” Uit een parlementaire vraag van Vooruit-parlementslid Anja Vanrobaeys blijkt dat het Arbeidsauditoraat een onderzoek heeft ingesteld naar de arbeidsomstandigheden bij de sluizen in de Denderstreek. Dit onderzoek komt er na de alarmerende onthullingen over de verouderde en gevaarlijke werkomstandigheden voor scheepvaartbegeleiders in de Pano-reportage over de overstromingen in de Denderstreek.

De sluizen, die dateren uit de 19e eeuw, worden gehanteerd met een verouderd en slecht onderhouden systeem met houten balken en kettingen om het waterniveau te regelen. De sluizen moeten handmatig worden bediend, wat leidt tot levensgevaarlijke situaties voor de scheepvaartbegeleiders. Zo moeten versleten kettingen van dertig tot veertig kilo uit het water worden gehesen, met alle risico’s van dien. Recente incidenten, waarbij een ketting afbrak waardoor een balk een scheepvaartbegeleider bijna trof, toonde de urgentie aan. Als reactie hierop hebben vijf scheepvaartbegeleiders reeds een kortgeding ingesteld om hun veiligheid te garanderen.

Maar nu heeft ook het Arbeidsauditoraat een onderzoek ingesteld. Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys benadrukt dat dit onderzoek niets te vroeg komt. Ze roept op tot dringende actie om de veiligheid van de werknemers te waarborgen. “Niemand mag zijn leven riskeren door te werken in een omgeving met een verouderde en gevaarlijke infrastructuur”, aldus Vanrobaeys. “Hun werkgever moet deze incidenten serieus nemen. Ik hoop dat dit onderzoek snel zal leiden tot concrete maatregelen om de werkomstandigheden bij de sluizen in de Denderstreek te verbeteren en de veiligheid van alle werknemers te waarborgen.”

Vooruit hoopt dat het daarnaast ook een signaal is naar de volgende Vlaamse Regering om werk te maken van de renovatie van de verouderde sluizen en overstromingsbeleid. Niet alleen om overstromingen tegen te gaan, maar ook om werknemers te beschermen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *