Achterkleindochter van Valerius De Saedeleer schenkt beeld aan ’t Gasthuys…

Geen schilderij, maar een beeld van het hoofd van landschapsschilder en ereburger Valerius De Saedeleer is de nieuwste aanwinst van ’t Gasthuys – Stedelijk Museum in Aalst. Het beeld is van de hand van George Grard, een gekende figuratieve beeldhouwer uit de vorige eeuw.  Hij leerde De Saedeleer kennen in Sint-Idesbald en onderhield contact met hem tussen 1931 en 1941. Het beeld dateert vermoedelijk uit dat decennium. Sindsdien in het beeld in familiehanden. Bea Piron, achterkleindochter van Valerius De Saedeleer, schenkt het nu aan het stedelijk museum. Het is de wens van de familie dat het gaat deel uitmaken van een openbare verzameling die aan het werk van Valerius De Saedeleer gewijd is, met een verwijzing naar schilder Leo Piron (De Saedeleers schoonzoon).

Karim Van Overmeire (N-VA-, schepen van Museum en Erfgoed: “We beschikken in het museum reeds over een uitgebreide en waardevolle De Saedeleercollectie. We hebben het dan niet enkel over werken van de vermaarde schilder zelf, maar ook over werken over hem of over werken van schilders die door hem beïnvloed werden. Dit borstbeeld is een mooie aanwinst, waarvoor ik Bea Piron en haar familie namens de Stad wil bedanken.”

De permanente expo Valerius De Saedeleer is gratis te bezoeken van dinsdag tot vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en in weekends van 14.00 tot 18.00 uur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *