PVDA Geraardsbergen vraagt ontslag van schepen na datalek…

PVDA Geraardsbergen wil dat schepen van ICT Veerle Mertens (CD&V) opstapt nu blijkt dat de gestolen persoonlijke gegevens van Geraardsbergenaars heel wat gevoelige informatie bevatten en op het internet beland zijn. “De lichtzinnige manier waarop het stadsbestuur omging met de diefstal van gegevens is onaanvaardbaar”, zegt Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen. “Het stadsbestuur heeft de dreiging van de hackers nooit ernstig genomen”, zegt Lydia Imbo. “Het heeft domweg nagelaten om de persoonlijke gegevens van de inwoners van Geraardsbergen te beschermen. Nochtans waren die gegevens gestolen uit de computers van de stad zelf.”

De hackers vroegen losgeld, maar nu blijkt dat het stadsbestuur zelfs op geen enkel moment de moeite nam om hen te contacteren. Schepen Mertens zei in oktober zelfs stoer: ‘Er werd losgeld gevraagd, maar het stadsbestuur ging daar niet op in.’ “Als stadsbestuur ben je verantwoordelijk voor de gegevens die je van je burgers opslaat op je computers en servers. Als daar iets mee gebeurt, moet je er in de eerste plaats alles aan doen dat die gegevens veilig zijn en niet in de openbaarheid worden gebracht. Het is pure laksheid, nalatigheid én schuldig verzuim dat het stadsbestuur dat niet gedaan heeft.”

Zoals zo vaak lachte het stadsbestuur het probleem arrogant weg. “De bevoegde schepen verkondigde eveneens in oktober nog triomfantelijk: ‘We stellen vast dat de gevolgen van de cyberaanval nog goed meevallen.’ Vandaag blijkt dat gevoelige persoonlijke gegevens van tientallen Geraardsbergenaars – vaak kwetsbare mensen – gewoon op straat gegooid zijn”, zegt een boze Lydia Imbo. En met alle mogelijke gevaren van dien. Mensen met slechte bedoelingen kunnen kwetsbare mensen in de val lokken met de informatie die vandaag online gepubliceerd is.

De ethische hacker Inti De Ceukelaire is duidelijk: “Je zou als oplichter die gegevens kunnen misbruiken door bijvoorbeeld valse aanmaningen te sturen of valse boetes in de naam van de stad. Of je zou zelfs mensen kunnen chanteren als het echt om heel gevoelige medische informatie gaat.”

PVDA Geraardsbergen eist daarom dat het stadsbestuur onmiddellijk alle mensen wiens gegevens online staan, persoonlijk contacteert en waarschuwt. Daarnaast vraagt de partij ook het ontslag van schepen van ICT Veerle Mertens. “Dat het computersysteem kon worden gehackt, is al straf, maar de lichtzinnige manier waarop het stadsbestuur omging met de diefstal van dergelijke gevoelige gegevens is absoluut onaanvaardbaar.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *