Aalst wil een dementievriendelijke stad zijn…

Dementie is meer dan ooit een uitdaging. Niet alleen voor de zorgsector, maar voor de hele samenleving. 1 op 5 wordt door de ziekte getroffen en 70% van de personen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door familie of iemand in zijn/haar omgeving. Een actieplan voor een dementie-vriendelijke stad kan hier een belangrijke rol in spelen. Stad Aalst lanceert het actieplan dementie 2024-2025 waarmee nog meer ingezet wordt op een dementie-vriendelijke omgeving voor de inwoners met dementie en hun mantelzorgers. Met het actieplan wil de stad dementie bespreekbaar maken en inzetten op sensibilisering over het thema. Ook het aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers wordt versterkt. Binnen de stadsdiensten wordt ingezet op het verder professionaliseren van de medewerkers aan de hand van vormingen en kennisdeling. Er wordt nauw samengewerkt met het expertisecentrum dementie Meander en de Alzheimer Liga Vlaanderen voor de uitvoering van het actieplan. Ook de referentiepersonen dementie werkzaam in de woonzorgcentra zijn een belangrijke partner met heel wat expertise en ervaring in huis.

“Ongeveer 70% van de mensen met dementie leeft thuis. Een dementie-vriendelijke omgeving, waardoor mensen langer thuis kunnen blijven en hun levenskwaliteit toeneemt, betekent ook dat we de kosten beheersbaar proberen te houden. Een goede woonomgeving waar er voldoende zorg en ondersteuning beschikbaar is, verhoogt het welbevinden bij personen met dementie en hun naasten,” zegt Sarah Smeyers (N-VA), schepen van Ouderenzorg.

De stad Aalst ondersteunt de actie ‘Zuurstof voor dementie’. Een campagne van de Alzheimer Liga Vlaanderen, de Oost-Vlaamse Expertisecentra Dementie Meander en Paradox. Tegen 2025 zullen er met de actie op minstens 100 plaatsen in de provincie Oost-Vlaanderen bomen worden aangeplant. Elke boom vormt een plek waar mensen met dementie kunnen samenkomen en er de zuurstof kunnen vinden om verder te gaan. In Aalst worden er bomen aangeplant bij WZC Sint-Job, WZC De Hopperank, WZC Mijlbeke en WZC De Faluintjes. Het planten van een boom hoort bij de tweede doelstelling van het actieplan, namelijk een breder maatschappelijk bewustzijn creëren over dementie en het thema bespreekbaar maken. “Bomen planten symboliseert het geven van zuurstof, net zoals onze stad Aalst als zorgstad aandacht moet schenken aan hen die lijden aan de vreselijke ziekte die dementie is. Als maatschappij moeten we deze kwestie bespreekbaar maken en de patiënten en hun naasten begrijpen en ondersteunen. Samen streven we naar een dementie-vriendelijke stad waar zorg en begrip bloeien,” aldus burgemeester Christoph D’Haese. 

In Vrije Basisschool De Margriet wordt er actief gewerkt rond dementie in de hoop het taboe errond te doorbreken. Want ook zij worden er vaak mee geconfronteerd als hun oma of opa ermee getroffen wordt. Samen met de leerlingen wordt in WZC De Faluintjes één van de bomen geplant. Wie de boom gaat bezoeken, vind er een kleurrijk bordje met een woordje uitleg over de actie ‘Zuurstof voor dementie’ en een citaat van één van de leerlingen uit het 6e leerjaar. Iedereen is er welkom.

Ook schepen Caroline De Meerleer (N-VA) is dit waardevolle initiatief zeer genegen. “Dementie is een ziekte waarmee onze retro doelgroep jammer genoeg te vaak wordt geconfronteerd. De impact op het dagelijkse leven wordt steeds groter, en net dan zijn momenten van ontmoeting, ontspanning en verbondenheid heel belangrijk. De notelaars die hier en aan andere woonzorgcentra worden geplant, symboliseren plekken voor mensen met dementie en hun dierbaren waar er kan worden gelachen, gefeest, contact kan worden gemaakt, tot rust kan worden gekomen… Kortom waar ze letterlijk en figuurlijk zuurstof en kracht krijgen om weer verder te kunnen.”

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *