Aalst voert verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen in…

Aalst voert verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen in. Schepen Smeyers verheugd over steun (voltallige) gemeenteraad. “Wij zetten al jarenlang in op wooncontroles om de woningkwaliteit in onze stad te verbeteren. We voelden dat het tijd was voor de volgende stap. Elke verhuurder moet de minimale kwaliteitsnormen die wettelijk vastliggen respecteren. Maar hij moest daar tot nu geen bewijs van voorleggen. Vanaf nu wel dus, al zal de invoering geleidelijk zijn”, aldus schepen van Wonen Sarah Smeyers.

In de toekomst ben je als verhuurder in Aalst verplicht de kwaliteit van je woning te bewijzen met een conformiteitsattest. Een erkend woningcontroleur van de stad inspecteert je huurwoning op kwaliteit. Zijn er geen of slechts beperkte gebreken, dan krijgt je als eigenaar een conformiteitsattest, het bewijs dat de woning voldoet. Je betaalt 60 euro per woningonderzoek.

Het conformiteitsattest biedt, zowel aan de huurder als aan de eigenaar garanties. De huurder kan erop vertrouwen dat hij een veilige woning met basiskwaliteit huurt. De eigenaar heeft een juridisch bewijs dat zijn pand voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen op het ogenblik van de afgifte van het conformiteitsattest.

Woningen die de minimale kwaliteitseisen uit de Vlaams Wooncode overstijgen en meer comfort bieden, krijgen van de stad Aalst een C+ label toegekend. Met dit label kan je jouw huurwoning laten uitblinken op de huurmarkt en zijn de huurders verzekerd van een comfortabele huurwoning.

De verplichting start in 2021. Deze verplichting wordt stapsgewijs ingevoerd op basis van het bouwjaar, de oudste woningen op het grondgebied komen eerst aan bod. Zo wil Stad Aalst alle huurwoningen ouder dan 30 jaar te controleren de komende 10 jaar. Alle eigenaars van huurwoningen in Aalst worden in het voorjaar 2020 individueel geïnformeerd over de verplichting.

Schepen Smeyers: “Op 10 jaar tijd willen we alle huurwoningen in onze stad ouders dan 30 jaar gezien hebben. Dat zijn er ongeveer 10.000. We hopen dat we vooral goede en kwaliteitsvolle huurwoningen gaan zien, maar hier en daar zullen er ook slechte tussen zitten die nu niet opgemerkt worden omdat de huurders geen woningkwaliteitsonderzoek (durven) aanvragen. Met een systematische screening hopen we alle slechte woningen en krotten er te kunnen uithalen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *