Aalst Sport gaat voluit voor rookvrije sport- en speelterreinen…

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Net daarom beantwoordde Gezonde Stad Aalst de vraag van Stichting tegen Kanker en Levensloop naar rookvrije omgevingen waar kinderen en jongeren vaak samenkomen, positief en steunt het ‘Generatie Rookvrij’.  Aalst Sport start samen met andere stadsdiensten een actieplan voor rookvrije speel- en sportterreinen, dat onder de drijvende kracht van Logo Dender en in samenwerking met de sportclubs concreet zal worden. Voorstelling is gepland op 31 januari 2020 om 11u00 in sportcentrum Schotte in Erembodegem.

‘Generatie Rookvrij’ wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken. Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Aalst lanceert de eerste rookvrije sportterreinen. Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het stadsbestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn. In het kader van Generatie Rookvrij wil Gezonde Stad Aalst daarom de speeltuintjes en de sportterreinen rookvrij maken. Aalst Sport geeft zo samen met de stad Aalst, Stichting tegen Kanker, Tabakstop, Levensloop, het OLV ziekenhuis en Logo Dender vzw de aftrap van de sensibiliseringscampagne op 31 januari 2020. De actie kadert binnen het charter ‘Gezonde Stad” dat Aalst ondertekende op 1 april 2019 en vormt een nieuwe stap vooruit in het worden van een gezonde stad.

“Rookvrije sportterreinen zijn een positieve manier om rokers bewust te maken van hun rookgedrag en de effecten op sportende jongeren. Deze ingreep krijgt trouwens ook veel steun van rokers zelf. Want uit een recente rookgedragsenquête van Stichting Tegen Kanker blijkt dat 74% van de rokers hoopt dat de eigen kinderen niet gaan roken.”, zegt schepen van Welzijn Sarah Smeyers.

Aalst Sport zal rokers niet met de vinger wijzen, zij zijn nog steeds welkom in alle sportcentra. Er wordt volop ingezet op het sensibiliseren. Er worden signalisatieborden geplaatst in alle sportcentra en sporters en bezoekers worden geïnformeerd via communicatiekanalen , zodat ze weten dat iedereen recht heeft op rookvrije sport- en speelterreinen. Er wordt aan rokers gevraagd om op deze plaatsen niet meer te roken of enkel verderop uit het zicht van de kinderen te roken in de aangeduide rokerszone.  Want zien roken, doet roken.

Aalst Sport krijgt voor dit project de steun van de vele sportclubs. Het maatschappelijk draagvlak om kinderen rookvrij te laten opgroeien is groot want kinderen kopiëren vaak gewoontes van hun ouders of omgeving. Rookgedrag vormt daar geen uitzondering op. Na de sportterreinen staan de andere speelterreinen, rookvrije schoolomgevingen en rookvrije evenementen in Aalst op het programma.“Suzanne Gabriels, expert tabakspreventie van Stichting tegen kanker: “Stichting tegen Kanker vraagt de federale en Vlaamse overheid om zich meer in te zetten voor de strijd tegen het roken. Maar ook een lokaal bestuur kan het verschil maken! Aalst bewijst dit!”.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *