Aalst neemt afscheid van ereburger Oscar Van Malder…

Aalst neemt afscheid van ereburger Oscar Van Malder (96), stichter van kunstgroep Alkuone Aalstenaar Oscar Van Malder is overleden op 96-jarige leeftijd. De bezieler van kunstgroep Alkuone werd in 2007 benoemd tot ereburger van de stad. “Hij plaatste Aalst op de internationale kaart”, aldus burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Oscar Van Malder richtte Alkuone op in 1957. Hij was leraar lichamelijke opvoeding en danser aan de dansschool van Elza Darciel. In het begin bood de kunstgroep enkel vendelzwaaien aan voor jongens, vanaf 1969 werden ook meisjes toegelaten en kreeg dans een belangrijkere rol. Alkuone groeide uit tot een internationaal gerenommeerd gezelschap en brengt nog steeds dans- en vlaggenspektakels in binnen- en buitenland. In totaal trad de groep al op in 37 verschillende landen. De Aalsterse vzw telt vandaag zo’n 150 leden.

Op de internationale kaart. “Met Oscar Van Malder verliest de stad haar laatste nog levende ereburger”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Het was een man die Aalst op de internationale kaart plaatste met een unieke en historische kunstdiscipline. Mijn gedachten gaan naar de familie en naasten van Oscar Van Malder en naar alle (oud-)leden van Alkuone. Ik ben er zeker van dat Oscars passie nog jaren zal verder leven in hun prachtige spektakels.”

50-jarig bestaan. In 2007, bij het 50-jarig bestaan van de Koninklijke Kunstgroep Alkuone, kreeg Van Malder de titel van ereburger van de stad Aalst. De stad telt er tot op vandaag tien: Valerius De Saedeleer, Captain Bill Fairbairn, Adolf Daens, Alfred Kelders, Louis Paul Boon, Z.E.H. Kanunnik Michaël Ghijs, Oscar Van Malder, Kamiel Sergant, Dirk Martens en Iwein Van Aelst. Van Malder was de laatste die van hen nog in leven was.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *