1,1 miljoen euro voor 14 energiebesparende projecten…

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert 1,1 miljoen euro in 14 energiebesparende projecten in school-gebouwen in het basis- en secundair onderwijs in Oost-Vlaanderen. De projecten verlagen de  CO2-uitstoot. Het gaat om een totale investeringskost van 1,8 miljoen euro. In 2019 komt er nog eens bijna 21 miljoen euro bij voor het energie-efficiënter maken van scholen in het leerplicht- en hoger onderwijs in heel Vlaanderen. Het is één van de concrete klimaatacties van de onderwijssector. In totaal investeert onderwijs in heel Vlaanderen tussen 2016 en 2019 zo 54 miljoen euro in klimaatinitiatieven om de CO2-uitstoot te verminderen en onze samenleving meer klimaatneutraal te maken.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert 7 miljoen euro in 65 energiebesparende renovatieprojecten in basis- en secundaire scholen in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Daarvan gaat 1,1 miljoen euro naar 14 projecten in Oost-Vlaamse scholen. Met deze investeringen wordt de CO2-uitstoot beperkt, wat bijdraagt tot een beter milieu. Concreet gaat het om: Isolatie van muren, daken en vloeren, Vervanging van glas door hoogrendementsglas, Plaatsing van een zonneboiler of een warmtepomp, Vervanging van een ketel door een hoogrendements-ketel. Zo worden bijvoorbeeld in de Vrije Basisschool Sint-Jozef in Erpe-Mere en de Vrije Handelsschool Sint-Joris in Gent isolatiewerken uitgevoerd. In de Vrije Basisschool KoHa Sint-Pieter in Hamme worden isolatiewerken gedaan, wordt de verwarming vernieuwd en wordt het schrijnwerk aangepakt. Op die manier kan heel wat bespaard worden op de energiefactuur en wordt er minder energie verspild. In 2019 wordt er vanuit het Vlaams Klimaatfonds opnieuw bijna 21 miljoen euro extra voorzien om energiezuinige maatregelen te stimuleren in het schoolpatrimonium in  Vlaanderen en Brussel. 4 miljoen euro daarvan is voorzien voor projecten in het hoger onderwijs en bijna 17 miljoen euro gaat naar het leerplichtonderwijs.

Het onderwijs heeft met zijn vele gebouwen een groot potentieel om energie te besparen en dus ook de CO2-uitstoot sterk te verminderen, aldus Crevits. Deze legislatuur loopt er een zeer grote inhaalbeweging in scholenbouw. Er worden honderden nieuwe scholen gebouwd en bestaande gebouwen worden grondig gerenoveerd. Toch bestaan er nog een pak verouderde schoolgebouwen die vaak veel energie verbruiken. Door klimaatvriendelijke investeringen voorrang te geven, investeren we sneller in het duurzamer maken van ons onderwijspatrimonium. Dat is niet alleen goed voor de scholen dankzij de lagere energiekosten, maar vooral ook voor het milieu. Dit jaar gaat het om een totale investering van bijna 12 miljoen euro waarvan AGION 7 miljoen euro subsidieert in 65 energiebesparende renovatieprojecten in schoolgebouwen van het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs. Met deze investeringen kunnen we de CO2-uitstoot doen dalen met 3258 ton per jaar. Een win-win situatie: de scholen kunnen hun noodzakelijk investeringen doen, besparen op energiekosten en de CO2-uitstoot vermindert.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *