10de Geraardsbergs Stripvestival in bijzijn van Ingrid De Vuyst…

Op zondag 17 maart van dit jaar gaat in het jeugdcentrum ‘De Spiraal’ de 10de editie van het Strip Festival BD door. Meer dan 50 auteurs uit binnen- en buitenland zullen deze lustrumeditie opluisteren. Organisator Staf Sunaert en zijn stripvrienden betrekken naast de traditionele elementen ditmaal ook 3 belangrijke Geraardsbergse verenigingen bij het gebeuren. Het verheugt organisator Staf Sunaert dat het stripfestival dat in 2012 van start ging uitgegroeid is tot één van de grootste striphappenings van België. Door elk jaar het thema van het festival wat te wijzigen wist Staf steeds een nieuw doelpubliek aan te trekken. Grote namen zoals Ersel, Kas, Du Caju, en anderen fungeerden als uithangbord van het stripgebeuren, ontwierpen de affiche  en kregen hun eigen tentoonstelling.  Vorig jaar wist Staf zelfs de gevestigde waarde, tekenaar Renaud, 87 jaar en nog steeds actief te strikken.

Hoewel het festival naambekendheid verworven heeft is het echter geen elitaire bedoening. Iedereen is welkom op het familiaal evenement:  zowel de verzamelaar  als degenen die een koopje willen doen. Van populaire over meer artistieke strips, de meest uiteenlopende stijlen komen aan bod zowel nieuw als tweedehands.

Ingrid De Vuyst, medeorganisator en tekenaar van de stripreeksen Blauwe Bliksem en Ley is de eregast van deze editie. Zij ontwierp ditmaal de affiche en zal ook haar originele platen tentoon stellen.  Ingrid is een plastisch kunstenares,  illustratrice, stripauteur en inkleurster. Ze studeerde in Sint-Jans-Molenbeek kunsthumaniora en behaalde haar Graduaat Plastische Kunsten. Zij werkte bij de grafische dienst van de BRT, totdat zij in 1986 zich als onafhankelijk artieste vestigde. Ingrid specialiseerde zich als portretiste en animaliste. Sinds 2007 verzorgde ze inkleuringen van enige albums in reeksen bedacht door Jacques Martin. Sinds 2017 tekent ze haar eigen stripreeksen.

Naast de auteurs en standhouders is de workshop voor kinderen gegeven door Studio Tibo naar aanleiding van de tekenwedstrijd in samenwerking met de bibliotheek een vaste waarde in het gebeuren. Dit jaar kwamen er liefst 540 inzendingen binnen, een verschil van 185 met de vorige editie. Het was steeds de bedoeling van Staf om de jongeren te laten kennis maken met de vele facetten van de stripwereld en aan de wedstrijddeelname te zien met succes. “Het beeldverhaal is immers het middel bij uitstek om kinderen kennis te laten maken met literatuur, anatomie, architectuur en kleurenpallet. Daarom geven we op regelmatige basis workshops in verschillende scholen.” zegt Staf.

De Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis, de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart en de Reuzengilde zijn eveneens van de partij. De broederschappen van het Manneken-Pis en de Mattentaart zullen naast het uitbaten van een promotiestand verschillende auteurs introniseren als ambassadeur voor hun vereniging. De Broederschap van het Manneken – Pis zal tevens een Manneken-Pis beeldje laten versieren door verschillende auteurs en dit in de loop van het jaar dan veilen ten voordele van het goede doel.

Het Willemsfonds, een andere vaste partner, houdt een wedstrijd waarbij kinderen een beeldje uit de Asterix en Obelix reeks dienen te beschilderen en daarbij een mooie prijs kunnen winnen. Tevens schenkt de vereniging aan één van de auteurs  een beeldje in de vorm van een gouden uiltje als erkenning voor zijn verdiensten binnen de stripwereld.

Strip Festival BD vindt plaats op zondag 17 maart van 10.30 tot 17.30 uur in JC De Spiraal, Zakkaai 29. Meer info vind je op www.bloggen.be/geraardsbergsstripfestival_2012 of op de Facebook-pagina.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *