Zorg dat je gezien wordt op de fiets, of je bent gezien…

Fiets met reflectoren in donker Persregio DenderDe herfst in het land, en de winter is in aantocht! Bij donkere dagen en grillig regenachtig weer is een degelijke fietsverlichting geen overbodige luxe! Toch trekken veel fietsers zonder of met slecht werkende verlichting de baan op… Zo brengen ze zichzelf en anderen in gevaar! Goede fietsverlichting en veilig verkeer gaan hand in hand! De lokale politie van Geraardsbergen/Lierde zet de maand november resoluut in op ‘zien en gezien worden op de fiets’, en zal in samenwerking met haar vrijwilligers gerichte controles uitvoeren betreffende het correcte gebruik van de fietsverlichting in het verkeer! Elke fiets moet voorzien zijn van twee lichten: een wit (of geel) fietslicht vooraan en een rood licht achteraan. Deze lichten mogen op de fiets of op kledij of rugzak bevestigd worden. Je moet deze verlichting gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Wanneer de zichtbaarheid overdag minder is dan 200 meter (bijvoorbeeld bij mist of zware regenval), moet je de fietsverlichting ook aanzetten. Daarnaast dienen fietsen uitgerust te zijn met een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden.

Controleer steeds je fietsverlichting vóór je vertrekt. – Maak regelmatig de reflectoren schoon. – Zorg in het donker voor voldoende reflectie. – Fietsverlichting is kwetsbaar, reservelichtjes zijn zeker geen overbodige luxe. – Let extra op bij regenweer of mist! Automobilisten zullen je minder goed zien en kunnen niet altijd inschatten wat je gaat doen. ‘Licht verplicht!’: preventieve fietscontroles op weg naar school. Vaak zijn het de jeugdige fietsers die hun eigen zichtbaarheid dikwijls verkeerd inschatten én al te vaak nonchalant omspringen met het aansteken van de fietsverlichting. Het is dan ook deze doelgroep die de politie via controles wil aanspreken. Uiteraard wil de politie met deze controles de dappere fietser niet ontmoedigen. Het is daarom geenszins de bedoeling repressief op te treden. Doel is de jongeren te sensibiliseren, hen bewust te maken dat zichtbaarheid voor fietsers van levensbelang is!

Aan de hand van een overzichtelijke ‘fietscontrolekaart’ is het de bedoeling de fiets ‘winterklaar’ te maken. Deze kaart geeft enerzijds de wettelijke verplichtingen mee en anderzijds de zaken waar je als fietser best op let. Ze bestaat ook uit 2 delen, waarvan één gedeelte bestemd is voor de eigenaar en het andere gedeelte voor de controleur. Een aangekruist vakje op het eigenaarsgedeelte betekent ‘dringend herstellen’ vóór de datum van de tweede controle die onmiddellijk op de kaart wordt genoteerd.

Samen op weg voor een fietsveilig Geraardsbergen en Lierde. Sensibilisatie en educatie is niet alleen de taak van de politie. Het is een gezamenlijke opdracht! Daarom zullen alle scholen in de regio opgeroepen worden om zoveel mogelijk fietsen te (laten) controleren, zodat iedereen goed verlicht de winter in gaat. Onze vrijwilligers werken in opdracht van de politie en kregen een speciale opleiding binnen ons fietsproject. Scholen kunnen hen uitnodigen voor een schoolbezoek waarbij wordt nagegaan of fietsen daadwerkelijk in orde zijn én gratis advies wordt verleend?

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *