Wijngaardveld krijgt boomgaard met streekeigen fruitbomen…

In het kader van de herinrichting van de bedrijventerreinen DenderNoord, werd recent een nieuw rondpunt aangelegd aan het einde van het Wijngaardveld. De rotonde wordt nu afgewerkt met een hoogstammige fruitboomgaard. Er worden maar liefst 52 fruitbomen aangeplant, voornamelijk appelaars, perelaars en kerselaars. De stad wil de boomgaard ook toegankelijk maken voor de buurt en het moet op termijn een ontmoetingsplek worden met een zitbank of picknicktafel voor de buurtbewoners en werknemers. Op het rondpunt zelf zijn wijnranken voorzien.

Met de steun van de Vlaamse overheid werkt de stad aan de heraanleg van de verouderde bedrijventerreinen. Eén van de deelprojecten is de nieuwe rotonde aan het einde van het Wijngaardveld. Deze rotonde is intussen aangelegd met vrij liggende fietspaden en een omliggend bufferbekken. Om een passend en aantrekkelijk groenscherm in te richten als overgang tussen de nieuwe infrastructuur en het omliggende woon- en landbouwgebied, heeft de stad gekozen voor de aanleg van een nieuwe hoogstammige fruitboomgaard.

Hoogstamboomgaarden hebben een zeer specifieke biodiversiteit: de bloesems, de structuur van de boom en de vruchten zorgen voor een hoge diversiteit. De steenuil bijvoorbeeld is een typische soort die afhankelijk is van dit landschap. Het aanplanten van oude fruitboomrassen is ook belangrijk voor het behoud van dit genetisch erfgoed, hoogstamboomgaarden zijn commercieel niet meer rendabel en het is de taak van de overheid om dit landschappelijk erfgoed te conserveren.

“Er werd gekozen voor oude streekeigen fruitsoorten met klinkende namen als Rozenappel, Sterappel, Jan Steen,… Deze oude variëteiten zijn minder vatbaar voor ziektes en bovendien is de smaak en geur lekkerder dan die van het meer gangbare fruit. In het najaar zal de boomgaard nog aangevuld worden met kleinfruit zoals framboos, braambes, aalbes en kruisbes. Met de bedrijvenvereniging vzw Dender Noord zal binnenkort ook besproken worden of wij kunnen samenwerken om de boomgaard op te waarderen tot ontmoetingsplek voor werknemers,” zegt schepen Katrien Beulens (onafhankelijk) bevoegd voor Economie en Milieu & Natuur.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *