Vooruit beklemtoont het nut van ‘gezonde luchtkwaliteit’…

Er is heel wat te doen geweest rond virusverspreiding door de airco- en verluchtingssystemen in de klassen. Dit alles, gekoppeld aan de covid situatie in onze eigen regio, doet Vooruit Aalst de vraag stellen hoe het zit met de verluchting van de klaslokalen in het onderwijsnet van onze stad? Ann Van de Steen (Vooruit): “We kennen allemaal de dikke truien-dag, maar het zou een stap te ver zijn om komende herfst en winter opnieuw te moeten doorkomen met openstaande ramen in de klassen. Wij geloven dat het beter kan door nu al te werken aan de voorbereiding. We stellen voor als stad middelen vrij te maken en een plan op te zetten om CO2-meters aan te kopen om toe te zien op de luchtkwaliteit. Op deze manier zetten we een positieve stap naar de opstart van het nieuwe schooljaar in september.”

Wanneer de lucht in de klas goed ververst wordt, is de kans op besmetting met het virus via de binnenlucht kleiner. De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een maat voor de luchtverversing in de klas en kan je gemakkelijk meten met een CO2-meter. De meters werken met een stoplicht methode en kleuren van groen bij gezonde binnenlucht over oranje naar rood wanneer er nood is aan verluchting. Zo is het voor de leerkracht zeer duidelijk wanneer het raam open moet en wanneer niet.

“Via BEA kan de stad ook een groepsaankoop opzetten om de scholen te voorzien van gepaste meetapparatuur. Maar we durven de vraag zelf opentrekken en kijken naar de kinderopvang, bedrijven en de zelfstandigen van onze stad om ze mee te betrekken in het verhaal. We denken dat de stad nu al moet durven polsen naar subsidies op bovenlokaal niveau, en zelf ook de middelen voorzien om dit te realiseren.” gaat Van de Steen verder. “Wij denken dat ook particulieren moeten bewust worden van gezonde lucht in de woning en roepen op om het programma uit te breiden met veréénvoudigde meters voor verhuurders, huurders en eigenaars. Tenslotte moeten we als particulier klaar zijn om te strijden tegen CO2 ongevallen in de komende winter.”

Vooruit vraagt de stad om nu al extra middelen te voorzien om de eventuele noodzakelijke infrastructuurwerken in scholen en kinderopvang uit te voeren opdat een optimale verluchting kan gerealiseerd worden. Ann Van de Steen stelt voor om bij de Vlaamse overheid af te toetsen of hier geen subsidies mogelijk zijn. Kortom, wij zijn vragende partij om zowel in de particuliere sector, bij zelfstandigen, in bedrijven en zeker bij de kinderopvang en in de scholen een programma uit te rollen dat zorgt voor gezonde lucht. Wij vragen dat de stad hier vandaag reeds aan denkt zodat we de gezonde start van het nieuwe schooljaar in september zeker niet missen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *