Voorstellingen over Afrika in cultuurcentrum De Plomblom…

Vandaag dinsdag 14 november presenteren CC De Plomblom en de bibliotheek, in hun reeks ‘Straffe Stories’, het ‘verzwegen leven van François Kamanda’. Het verhaal begint wanneer Eva Kamanda, actrice en presentatrice, op een dag de huwelijksfoto van haar overgrootouders, gemaakt in 1942 in Etterbeek, vindt. De foto roept heel wat vragen op: wie was François Kamanda en hoe belandde hij hier? Wat doet zijn portret in het AfricaMuseum? Wat deed hij op twéé Wereldtentoonstellingen op de Heizel? Wat had François te maken met het verzet tegen de Duitse bezetter? Samen met Kristof Bohez, journalist voor Het Nieuwsblad, gaat Eva Kamanda op zoek naar de antwoorden, “een rollercoaster van revelaties die meer dan drie jaar zal duren”. Het boek ‘Een verzwegen leven. Onze Congolese geschiedenis in België’ legt een stuk onvertelde Belgische geschiedenis bloot.

België en ‘Onze Congo’: het is een oud en lang verhaal, maar ook een verhaal dat in de loop der jaren meer en meer is gaan ‘wringen’. De komende weken vormt CC De Plomblom tweemaal het decor voor reflectie over onze koloniale geschiedenis en de zoektocht van Afrikaanse nieuwkomers naar een plek in het nieuwe ‘Vaderland België’.

Zaterdag 9 december ontvangt CC De Plomblom de voorstelling ‘Vaderlandloos’, een coproductie van Jr.cE.sA.r, theater arsenaal en KVS. KVS-regisseur en acteur Junior Mthombeni vertelt het verhaal van zijn vader, een Zuid-Afrikaanse antiapartheidsstrijder die in de jaren 1960 als een van de eerste mensen van kleur in Mechelen aanspoelt. Mthombeni verweeft zijn familiegeschiedenis met zijn eigen verhaal in een opzwepende en beklijvende voorstelling. Soms ingetogen, sereen en kwetsbaar; soms luid, rauw en strijdlustig. Zijn woorden boren in je ziel maar bieden ook een warm toevluchtsoord voor al wie zijn/haar plaats zoekt in het leven en in deze wereld. ‘Vaderlandloos’, geselecteerd voor Het TheaterFestival als een van de beste voorstellingen van 2022, is een voorstelling van en met Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi, Cesar Janssens, Arne Demets en ​Pieter van Bogaert.

Info en tickets: www.ccdeplomblom.org. Wie een ticket koopt voor de voorstelling ‘Vaderlandloos’ kan gratis naar de lezing ‘Een verzwegen leven’

(Foto: Ninove)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *