Voedselveiligheid is een prioriteit in BS Hofkouter…

Door de jaren heen heeft de keuken van basisschool Hofkouter in Sint-Lievens-Houtem een stevige reputatie opgebouwd. Oud leerlingen herinneren zich graag de hamburgers met boontjes en de handgedraaide balletjes in tomatensaus met handgesneden verse frietjes. Handgedraaide balletjes en handgesneden frietjes kunnen wij jammer genoeg niet meer voorzien, de kostprijs hiervan zou de maaltijdprijs veel te hoog opdrijven en wij willen gezonde, betaalbare maaltijden voor onze leerlingen blijven aanbieden. Het lijkt kinderspel, maar elke dag een lekkere, evenwichtige maaltijd op tafel toveren is niet alleen hard werk, er komt bovendien een strenge procedure bij kijken die de voedselveiligheid moet garanderen. Hét belangrijkste punt bij voedselhygiëne is temperatuur: aangezien kiemen maar gedijen tussen 15 en 50° celsius, moet koud ook echt koud zijn, en warm echt warm. En dat van levering tot opdiening.

Ook de temperaturen van  koelkasten en diepvriezers worden elke dag gecontroleerd en geregistreerd. De meldingsplicht voorziet dat wij dagelijks stalen van de maaltijden bewaren en dit vijf dagen lang. Mocht een geleverd product bedorven blijken en kinderen worden ziek, dan geven wij dit door aan het federaal voedselagentschap. De hele procedure staat of valt met de inzet van het keukenteam.

Gelukkige kunnen wij rekenen op enthousiaste, plichtsbewuste ploeg. Want aandacht voor voedselveiligheid zit ook in al die kleine dingen: van vuilnisemmers met deksel en pedaal tot het dagelijks desinfecteren van werkbladen, van haarnetjes en veiligheidsschoenen tot het verplichte gebruik van blauwe pleisters omdat die niet stiekem in een pot met eten kunnen verzeilen. Fier op ons keukenteam!

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *