Vlaams Belang roept op om ‘Watertoren’ te beschermen…

De watertoren nabij het station van Denderleeuw is een baken in onze gemeente. Deze werd gebouwd in 1925 (in opdracht van de spoorwegen in functie van de bevoorrading van stoomtreinen met gezuiverd water uit de Dender). Momenteel heeft de toren al geruime tijd geen functie meer én is hij sterk vervallen geraakt. Deze watertoren is door het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid aangeduid als “vastgesteld bouwkundig erfgoed”, maar is momenteel geen beschermd monument. In het verleden gingen er stemmen op om de oude watertoren te verfraaien, maar sinds enige jaren is het daaromtrent windstil geworden. Nochtans zijn er in Vlaanderen al enkele oudere watertorens beschermd, meer bepaald van vóór de Eerste Wereldoorlog en uit het interbellum. De watertoren behoort tot het collectief geheugen van heel wat Denderleeuwenaren. Het zou dus heel jammer zijn als deze op termijn zou verdwijnen wegens verder verval omdat er geen stappen worden ondernomen.

Daarom nam het Vlaams Belang zowel een initiatief in het Vlaams Parlement als in de Kamer. Federaal Volksvertegenwoordiger Pieter De Spiegeleer vroeg aan – inmiddels voormalig – Minister François Bellot, bevoegd voor Mobiliteit, welke plannen de NMBS en/of Infrabel met dit gebouw al dan niet zou hebben en of er bereidheid is het gebouw te verkopen aan bijvoorbeeld de gemeente Denderleeuw. De minister liet weten dat het voor de NMBS mogelijk is de watertoren aan de gemeente over te dragen, maar dat moet dan wel samen gebeuren met de grond die eigendom is van Infrabel.

In het Vlaams Parlement vroeg Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder aan Minister van Erfgoed Matthias Diependaele of er plannen waren vanuit de Vlaamse overheid om iets te ondernemen in het kader van Erfgoed en of hij bereid is om een coördinerende rol op te nemen. De minister antwoordde dat “het erfgoedbeleid een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen de Vlaamse overheid en het lokaal bestuur. Ik stimuleer lokale besturen om een lokaal beleid te voeren. Dat doen we via de erkenning van onroerenderfgoedgemeenten en via de erkenning van intergemeentelijke onroerend erfgoed-diensten. De gemeente Denderleeuw maakt deel uit van de IOED Denderland die ik eerder dit jaar erkende. Er is dus zeker deskundigheid aanwezig die de gemeente kan ondersteunen bij het ontwikkelen van het lokale erfgoedbeleid in overleg met de betrokken eigenaars en beheerders.”

Het Vlaams Belang roept het gemeentebestuur dan ook op om zo snel mogelijk een overleg te organiseren met alle betrokken partijen. Ook wordt het hoog tijd dat het pingpongspelletje tot een einde komt over wie al dan niet bevoegd is en dat er klaarheid geschept wordt over de toekomst van de watertoren van Denderleeuw.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Vlaams Belang roept op om ‘Watertoren’ te beschermen…

  1. Schrijvers annamaria schreef:

    Hallo het zou wel fijn zijn dat het mocht blijven staan aan herinneren van de Denderleeuwnaaren een mooie herinnering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *