Veel weetjes in ‘Ken uw Dorp’, uitgegeven door de Koninklijke Heemkundige Kring ‘Heemschut’ van Lede…

In het recentste ‘Ken uw Dorp’ kan je onder andere de geschiedenis lezen van 100 jaar oorlogsmonument te Lede, in verschillende chronologische stappen. De aanleiding en het tot stand komen, de verminking tijdens WOII door de Duitsers, de aftakeling en het realiseren van een ‘totaal nieuw’  oorlogs-monument, zijn enkele voorbeelden waarover je alles te weten komt. Dit met veel beeldmateriaal en een getuigenis van de beeldhouwer Leendert Van Accoleyen. Wisten jullie dat in één van de glasramen in de ‘den Bonten Os’ het familiewapen van de familie ‘du Smet’ verwerkt is? Samen met familie ‘de Bette’ hebben deze twee adellijke families tot in de 18de eeuw meer dan hun steentje bijgedragen tot de geschiedenis van het huidige Lede. Van de familie ‘de Bette’ weten we dat er na de dood van de laatste Markies Emmanuel de Bette in 1792, geen nakomelingen waren. Maar hoe zat het met de familie ‘du Smet’ na het overlijden van de ‘Heer van Ronkenburg’, François du Smet, ook overleden in datzelfde jaar, in 1792? Beatrix du Smet, de laatste ‘vrouwe van Ronkenburg’, geeft op deze vraag het antwoord.

Ook vroeger gebeurden er criminele zaken. Je kan getuigenissen lezen uit het laatste kwart van de 18de eeuw van criminele feiten te Impe, Lede, Oordegem, Smetlede en Wanzele. Advocaat Jean De Witte uit Oordegem, actief in diezelfde periode tot in de eerste helft van de 19de eeuw, deed aan nationale politiek. In 1833 was er een strijd tussen de katholieken en de liberalen. Hebben de namen ‘muizen’ en ‘ratten’ die in Oordegem circuleren hiermee iets te maken? Je komt het allemaal te weten.

Wisten jullie ook dat de eerste Gouwdag in Lede, georganiseerd in 1953, de derde Gouwdag was die bingericht werd door ‘Het Land van Aalst’? Ook is er een uitgebreid verslag te vinden van de Heemdag die in Lede op 5 september 2021 is doorgegaan ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van ‘Heemschut’ Lede.

Leden krijgen deze publicatie binnenkort gratis. Niet leden kunnen deze kopen door €15,- over te schrijven op het rekeningnummer BE66 7805 8710 5243 met in de mededeling ‘Ken uw Dorp nr 48’. Voor verdere info: zie www.heemschutlede.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *