Vanrobaeys voorstander van aanvullende lokale huursubsidie…

Sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys stelt naar aanleiding van de Dag tegen Armoede op 17 oktober voor dat Erpe-Mere een aanvullende huursubsidie zou geven aan mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn vandaag te lang en vergroten de armoede bij mensen in woonnood. In Vlaanderen staan meer dan 153.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Maar ook in Erpe-Mere is de nood hoog. In onze gemeente staan 1.411 mensen ingeschreven voor een sociale huurwoning, waarvan 154 uit Erpe-Mere. Op de wachtlijst van het Sociaal Verhuurkantoor staan 743 kandidaten, waarvan er 71 woonachtig zijn in Erpe-Mere.

Aangezien Erpe-Mere nu al zeker niet de Vlaamse doelstelling zal halen om tegen 2025 140 extra sociale woningen te bouwen, zijn die 225 mensen gedurende jaren aangewezen op te dure en te krappe huurwoningen op de private markt. En dat probleem zal alleen verergeren door de absolute regel van de Vlaamse regering dat je pas recht hebt op een sociale woning wanneer je gedurende 10 jaar 5 jaar onafgebroken in Erpe-Mere woont, vervolgt Anja Vanrobaeys.

Wonen in een huis in slechte staat, is op zijn beurt nefast is voor hun gezondheid en hun energiefactuur. Daardoor zet zich een hele keten van problemen in gang. De maatschappelijke kost van deze wooncrisis reikt dan ook veel verder dan de problematische woonsituatie waarin gezinnen in armoede moeten zien te overleven. De ziekteverzekering, scholen, maar bovenal de gezinnen en kinderen zelf betalen cash voor dit falende woonbeleid.

Aangezien een beperkte groep pas na 4 jaar recht heeft op een Vlaamse huurpremie, stelt sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys voor dat de gemeente een aanvullende lokale huursubsidie zou uitbetalen aan gezinnen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning, maar nog geen Vlaamse huurpremie ontvangen. Want wie 4 jaar moet overleven op een bijzonder krappe en precaire huurmarkt, stapelt de problemen op. In afwachting van een sociale woning of de ondersteunende Vlaamse huurpremie, kan een aanvullende gemeentelijke huurpremie daarom wat ademruimte geven aan­ de kandidaat-huurders. Uiteraard blijft betaalbare huisvesting voorzien voor mensen die het niet breed hebben de beste oplossing voor hun welzijn en de maatschappelijke kost die de wooncrisis ook in Erpe-Mere met zich meebrengt. Ik blijf er dan ook op aandringen dat onze gemeente voldoende investeert in sociale woningen, besluit ze.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *