Van oude, vervuilde garage naar één van de grootste fietsenwinkels in het land…

Op de plaats waar de vroegere garage Europa stond komt nu één van de grootste fietswinkel van Aalst en ver daar buiten.  Van Eyck Sport met vestigingen in Dadizele, Geel, Sint-Pauwels, Erpe Mere, en Aalst, bouwt op dit moment aan een gloednieuwe fietsenwinkel van 3200 vierkante meter oppervlakte. De nieuwe winkel komt net naast de huidige winkel op de Gentsesteenweg. Deze zal nadien vernieuwd worden en mede deel uitmaken van de nieuwe gebouwen, en zal voor een deel dienst doen als opslagruimte voor de webwinkel.

Vooraleer er kan gestart worden met de bouw van de nieuwe winkel, moest eerst de vervuilde grond gesaneerd worden. Dit gebeurde in samenwerking met OVAM en dankzij Tersana. De OVAM streeft ernaar om tegen 2036 alle historische bodemvervuiling van 85.000 risicogronden in kaart te brengen en waar nodig de sanering op te starten. Bedrijven moeten een bodemonderzoek en -sanering in de regel zelf laten uitvoeren maar voor bepaalde sectoren zet de OVAM samen met de bedrijfswereld ondersteunende initiatieven op. Zo ook Tersana, het bodemsaneringsfonds voor de garage-, carrosserie- en landbouwmachinesector. Bedrijven die zich aansluiten bij het fonds krijgen financiële steun en worden ontzorgd voor het verloop van de onderzoeks- en saneringsprocedure.

Van Eyck Sport, een gekende fietswinkel, steunde ook op de expertise en steun van Tersana. Op de site van een voormalige garage langs de Gentse Steenweg in Aalst plannen zij de bouw van een nieuw filiaal. Maar gezien de verontreiniging van de bodem, veroorzaakt door garage-activiteiten, waren ze genoodzaakt om de bodem te saneren. Dankzij de tussenkomst van Tersana is dit saneringsproject ondertussen afgerond, en kan begin volgend jaar gestart worden met de bouw van de nieuwe fietsenwinkel. De oplevering van de nieuwe fietswinkel is voorzien in februari 2024, bij de start van het nieuwe wielrenners seizoen.

Voor de bouw van de nieuwe fietsenzaak, doet Van Eyck sport beroep op de bouwfirma Jan De Nul. Voor deze firma is dat geen probleem om dergelijke projecten op poten te zetten. Het bedrijf heeft zijn strepen al verdiend op de vele verschillende vlakken.

Deze namiddag kwamen zowel de verantwoordelijken van OVAM als Tersana de genodigden toespreken. Met hand en tand werden de werken uit de doeken gedaan. Goed om weten is dat er in totaal zo’n goeie 70 vrachtwagens grond afgevoerd werden. Goed voor 1800 ton vervuilde grond die de vorige eigenaar achterliet. De kost voor het saneren van de vervuilde grond komt neer op 250.000 euro. Hiermee mag Tersana dit project klasseren als een van de grotere dossiers die zij tot op de dag van vandaag al mochten verwezenlijken. In de meeste gevallen gaat het over een gemiddelde saneringskost van 35.000 euro per project.

Op de foto links bovenaan zie je van links naar rechts: Benoît Adams (Sarpi Veolia), Gaetan Vanouche (Jan De Nul Group), Olivier Vandenhende en Pascal Boeykens (Van Eyck Sport), Christof Delatter (Ovam), burgemeester Christoph D‘Haese en Edgard Vanden Boer en Ilse Vervloet (Tersana) aan de voormalige Europa/ Kia-garage aan de Gentsesteenweg in Aalst. Meer beelden zijn te zien op onze Facebook-pagina.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *