Toeschouwers trotseren regen en wind, en genieten van de kleurrijke Leedse carnavalstoet…

De 72ste carnavalstoet die door de Leedse straten trok gistermiddag moest ondanks de prachtige en kleurrijke stoet, af en toe fikse regenbuien weerstaan. Toch deerde dat de vele kijklustigen niet. Met  twaalf Leedse carnavalsgroepen en vijf niet-Leedse wagens werd het een mooie carnavalsstoet. Dit ging allemaal door onder leiding van Prinsj Yentl die de stoet opende in een open witte koets met paarden. Miss Bette Sofieken, Keizer Yves, het jeugdprinsenpaar Angel en Liam en het Biervrouwke Yasmine volgden op in een cabriolet. De stoet verliep vlekkeloos en zonder incidenten of gaten in de stoet. Kortom, het werd een editie om in te kaderen.

Het zou geen carnavalstoet zijn moest er her en der niet met de vinger naar iets of iemand gewezen worden. Vooral de jury en bijbehorende uitslagen van de afgelopen jaren lag bij verschillende Leedse carnavalsgroepen nog zwaar op de maag en bleek moeilijk te verteren. Onder het thema ‘Goed genaaid’ bracht LKV Goedemor een eerbetoon aan het oudste beroep dat op de wereld bestaat, terwijl LKV T’es ter bosj op de draak stak tegen het feestcomité om alles toch maar goed te gaan controleren. Ook LKV Grat Gesjareld ging dit hoofdstuk niet uit de weg en maakte volop jacht op de jury.

LKV Oetsjewaaa dook met ‘koetjes en kalveren van Leê’ terug naar 1974 en bracht een passende ode aan toen regerende prins Walter. LKV Kweet’nt Nog Nie vierde hun tienjarig bestaan van de groep. Zij kozen als thema ‘Onze keizer van Léé, heeft overal zijne sjalen mee’ terwijl LKV Foert feest vierde naar aanleiding van hun vijftiende optocht in de Leede carnavalstoet. LKV De Kontenbonkers trokken voor de twintigste keer mee in de stoet maar zouden naar eigen zeggen ermee stoppen. Al bleek niet iedereen van de groep hiermee akkoord te gaan. Sommige onder hen willen nog niet van stoppen weten en hebben er nog steeds zin in. Wat het precies zal worden zullen we volgend jaar te weten komen, al staat het vast dat het zonder een wagen zal worden.

Vandaag maandag 19 februari start om 14.00 uur aan café De Mol en Buitenbeentje in Impe de boerenmaandag, met om 20.00 uur de prijsuitreiking van de 72ste carnavalstoet in zaal De Bron. Aansluitend om 22.00 uur is er de popverbranding op de parking Burgerhuis en valt het doek definitief over carnaval Leê annoo 2024. Meer beelden van deze 72ste carnavalsstoetzijn te zien op onze Facebook-pagina. Delen of leuk vinden wordt gewaardeerd. Het verdere verloop van Lede Carnaval wordt verwacht.

(Foto: GC)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *