Tekeningen bekijken ‘Open Monumentendag’ in Ninove…

Openmonumentendag in Ninove Persregio DenderTer gelegenheid van Open Monumentendag van 13 september 2015 organiseert de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst in samenwerking met de Kerkfabriek en Parochie van  Onze-Lieve-Vrouwhemelvaart een tentoonstelling van de gerestaureerde tekening van Theodoor Verhaegen uit 1749. Deze grote ontwerptekening van het monumentale Norbertusaltaar in de dwarsbeuk van de abdijkerk werd verleden jaar ontdekt  in het parochiearchief en toen bij Monumentendag een eerste maal geëxposeerd. Thans is de artistiek en historisch belangrijke tekening deskundig gerestaureerd en ze onderging een ware metamorfose. Ze wordt nu uitzonderlijk tentoongesteld.

Om 14.00 en om 16.00 uur zullen Dirk Van de Perre en Jaak Peersman een toelichting geven bij de tekening, de bouwgeschiedenis en het interieur van de abdijkerk. Dirk Van de Perre zal kort de levensloop en het oeuvre van de Mechelse beeldhouwer Theodoor Verhaegen schetsen en de betekenis van zijn artistieke bijdrage (biechtstoel, lambrisering, twee transeptaltaren) in de totaliteit van het Ninoofse kerkinterieur toelichten. Jaak Peersman zal zijn verhaal toespitsen op het prachtige reliekschrijn van Sint-Cornelius- en Sint-Cyprianus (1647), het hart van de bedevaarderskerk, waarin kunst en ambacht een unieke vorm gaven aan ge­loofsovertuiging en … propaganda.

Beide toelichtingen, die elk zowat 40 minuten duren, starten parallel om 14.00 en 16.00 uur. Uiteraard blijft de abdijkerk de ganse dag vrij toegankelijk en kan op elk moment tussen 14.00 en 18.00 uur de expositie van de tekening bezocht worden.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *