Te weinig aangepaste woningen voor personen met handicap…

In de provincie Oost-Vlaanderen zijn er in totaal 3.987 sociale woningen die aangepast zijn voor personen met een handicap. Dat komt overeen met 2,4 procent van het patrimonium. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Ilse  Malfroot (VB) heeft opgevraagd bij Minister van Wonen Matthias Diependaele. Malfroot dringt aan op extra inspanningen. “Bij twaalf maatschappijen betreft het minder dan 1 procent van het aanbod. Eén biedt zelfs geen enkele aangepaste woning aan. Ik roep hen op dringend hun verantwoordelijkheid te nemen”. Steeds meer sociale woningen zijn toegankelijk voor ouderen en/of personen met een handicap. Maar uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Ilse Malfroot heeft opgevraagd, blijkt dat er nog een hele weg af te leggen is. Zo is bijvoorbeeld wel 1 op de 3 woningen rolstoelbezoekbaar, maar zijn voorlopig nog maar 3.987 woningen (of 2,4  procent) volledig aangepast, wat concreet betekent dat een persoon met een handicap er zelfstandig in kan functioneren. Limburg scoort met 3,4 procent het best, gevolgd door Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen met 2,9%. Oost-Vlaanderen behaalt 2,2% en Antwerpen scoort met 1,7 procent het slechtst.

Er zijn ook grote verschillen tussen de huisvestingsmaatschappijen. Sommige maatschappijen scoren erg goed. Koploper is de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting met 10 procent van het aanbod dat aangepast is. Er zijn ook maatschappijen die bijzonder slecht scoren. Bij twaalf sociale huisvestingsmaatschappijen is minder dan 1 procent van het aanbod aangepast. Bij vier maatschappijen is dit zelfs minder dan 0,5 procent: Woonanker Waas (0,4 procent), Woonhaven Antwerpen (0,3 procent), De Gelukkige Haard (0,3 procent) en De Gentse Haard, die zelfs geen enkele aangepaste woning heeft.
“Het is beschamend dat sommige huisvestingsmaatschappijen blijkbaar amper of zelfs geen inspanning doen om in een redelijk aanbod van aangepaste sociale woningen te voorzien”, reageert Malfroot. Zij dringt aan op extra inspanningen. “Het is onaanvaardbaar dat mensen met een handicap door het beperkte aanbod op een wachtlijst terecht komen en dan maar privaat moeten huren waar ze vaak terecht komen in woningen in vele gevallen die niet geschikt zijn, maar wel duur.”

Minister van Wonen Matthias Diependaele wijst er in zijn antwoord nog op dat nieuwe en gerenoveerde sociale woningen volgens de ontwerpleidraad 2022 voortaan ofwel rolstoelbezoekbaar ofwel aangepast moeten zijn. “Hoeveel en welke woningen aangepast voorzien worden, behoort tot de autonomie van de sociale huisvestingsmaatschappij”.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *