TAK voerde actie aan het Aldi hoofdkantoor in Erpe-Mere…

Vandaag voerde het Taal Aktie Komitee (TAK) symbolisch actie aan het hoofdkantoor van winkelketen Aldi in Erpe-Mere. Aanleiding voor de actie is de bedeling van folders op meerdere plaatsen in Vlaanderen, die zowel Nederlands- als Franstalige teksten bevatten. Aldi zag zich hier naar eigen zeggen toe genoodzaakt door de strengere coronamaatregelen sinds 2 november. Toen moest de winkelketen van de overheid het aanbod beperken tot goederen die in essentiële winkels worden aangeboden. “Omdat we nu op korte termijn de folder van deze week moesten aanpassen, en er liefst 16 van de 32 pagina’s wegvielen, hebben we ervoor gekozen om twee versies van de folder uitzonderlijk te bundelen in één tweetalige folder. Daarbij was het zeker niet de bedoeling om klanten te schofferen”, aldus een woordvoerder van Aldi.

TAK laat hierbij weten geen genoegen te nemen met deze verantwoording. In vele gemeenten, zeker in de Vlaamse Rand, is het geen sinecure om de – al dan niet ingeweken – Franstalige inwoners ertoe aan te zetten zich aan te passen door Nederlands te leren. Indien Aldi rekening zou houden met deze realiteit, zou de massaverspreider van de betreffende folder op voorhand beseffen dat de publicatie van weinig respect getuigt voor het immer onder druk staande Nederlandstalige karakter van verschillende Vlaamse gemeenten. De inspanningen die diverse gemeentebesturen leveren om het gebruik van het Nederlands te stimuleren en te promoten door een doortastend taalbeleid te voeren, worden zo deels tenietgedaan.

Hoewel de woordvoerder van Aldi beweert dat het hier een eenmalige beslissing betreft, is het overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. In het najaar van 2017 ontving een inwoner van Vossem, deelgemeente van de Nederlandstalige gemeente Tervuren, gedurende weken een tweetalige folder van Aldi. Dergelijke ongehoorde praktijken hebben geen plaats in gemeenten die het steeds moeilijker hebben om zich te verweren tegen de immer uitdijende verfransing vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wij hopen dat het bij deze ‘eenmalige vergissing’ blijft, zegt de woordvoerder van het Taal Aktie Komitee (TAK) Dieter Delrue.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

1 Reactie op TAK voerde actie aan het Aldi hoofdkantoor in Erpe-Mere…

  1. Eddy Adriaens schreef:

    Goed van Tak ! In andere landen ligt dat misschien niet zo gevoelig, maar vooral sins 1830 hebben wij voortdurend moeten vechten voor onze taalrechten. Dat verdient en eist respect !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *