Taalbubbels gaat opnieuw voor kwaliteit…

Taalbubbels Aalst succes verhaal Persregio DenderVoor de 11de keer op rij organiseert de stad Aalst dit taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Het is daarbij de bedoeling om gedurende twee weken in de zomervakantie de kennis van het Nederlands op een speelse maar doorgedreven manier bij te spijkeren zodat de kinderen het nieuwe schooljaar zonder al te veel achterstand kunnen starten. “Een groot aantal kinderen in de Aalsterse scholen heeft een anderstalige achtergrond,” stelt Aalsters schepen van onderwijs en inburgering Karim Van Overmeire (N-VA). “Anders­talige kinderen spreken tijdens de zomervakantie soms twee maanden lang weinig Nederlands, wat bij de start van het nieuwe schooljaar dan merkbaar is. Met Taalbubbels geven we de kinderen de kans om hun taalkennis te verbeteren. Dat is goed voor het betrokken kind, maar dat is vanzelfsprekend ook goed voor de hele klas. Op die manier kan de leerkracht weer aandacht hebben voor alle kinderen.”

Het is de 11de keer op rij dat de stad Aalst Taalbubbels organiseert. Dit jaar hebben 140 kinderen van 23 verschillende nationaliteiten zich ingeschreven waarvan 96 uit het basisonderwijs en 41 uit het secundair onderwijs. Zij worden omkaderd door vrijwilligers waaronder 16 voor het taalteam, 10 voor het organisatieteam en 2 taalcoaches. De kinderen krijgen spelenderwijs Nederlands aangeleerd maar er wordt op een professionele manier gewerkt. “We zijn blij dat we kunnen rekenen op zoveel vrijwilligers die met kennis van zaken les geven,” zegt schepen Karim Van Overmeire. “Het is niet de bedoeling om de kinderen zomaar een beetje bezig te houden. Op het einde van Taalbubbels moet hun kennis van het Nederlands merkbaar verbeterd zijn en moeten ze ook minder schroom hebben om onze taal te gebruiken.” Op het programma staan onder andere bezoeken aan het museum en de brandweer en er is ook een aanbod van de dienst Toerisme en de bibliotheek. Naast de kookworkshop zijn er ook nog andere workshops rond sport, muziek en beweging. Daarnaast is er ook gratis fruit voorzien voor de deelnemers in het kader van de campagne rond gezonde gemeente.

Taalbubbels is doelbewust niet gratis. “Wij willen geen gratis kinderopvang aanbieden,” zegt schepen Karim Van Overmeire. “Als stad leveren wij een inspanning en wij vragen van de ouders ook een engagement. Voor mensen die het minder breed hebben geldt natuurlijk een lager tarief. We moedigen de ouders ook aan om zelf Nederlands te spreken met hun kinderen en bijvoorbeeld naar de bibliotheek te gaan. De stad, onze vrijwilligers en de scholen kunnen helpen, maar ook op de ouders rust een verantwoordelijkheid. Wie in Vlaanderen komt wonen, weet dat het gemeenschapsleven hier in het Nederlands gebeurt. Een goede taalkennis verhoogt de kansen in het onderwijs en op het werk. Het opent ook deuren naar de vele Aalsterse verenigingen. Kortom: het is een essentiële voorwaarde voor integratie”, besluit Karim Van Overmeire.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *