Steeds meer bankautomaten verdwijnen uit straatbeeld…

De dienstverlening van banken neemt jaar na jaar af. Er is niet enkel een duidelijke afbouw van het aantal bankkantoren, ook geldautomaten verdwijnen uit het landschap. Wij willen dat iedereen in zijn of haar deelgemeente terecht kan voor een geldophaling. Maar daar mag het niet stoppen, want een geldautomaat is onvoldoende om het gebrek aan fysieke dienstverlening op te vangen. Heel wat mensen moeten hiervoor grote afstanden afleggen. Daarom pleiten we voor een stop aan de afbouw van die dienstverlening in bankkantoren. Cathy Grysolle (Vooruit Aalst): “Heel wat mensen moeten een grote afstand afleggen als ze bankverrichtingen in een bankkantoor willen uitvoeren. Vandaag voeren we actie in Herdersem. We brengen in het centrum pijlen aan met de afstand van 6 km naar het dichtstbijzijnde bankkantoor in Moorsel. Maar ook in de meeste andere deelgemeenten is het ondertussen onmogelijk voor de mensen om geld af te halen.”

“Dankzij Vooruit is er nu een Universele bankdienst” vervolgt Anja Vanrobaeys (Federaal parlementslid Vooruit). “Klanten die niet digitaal bankieren kunnen hier gebruik van maken zonder dat de kosten de pan uit swingen. Verder hebben we een wetsvoorstel ingediend dat wil dat iedere consument een bankautomaat in zijn buurt heeft, en dat geldafhalingen gratis zijn. Maar zelfs daar mag het niet stoppen: fysieke dienstverlening in een bankkantoor is een basisrecht. De afbreuk daaraan moet stoppen. Daarom dat Vooruit, ABVV en S-Plus hier vandaag zij aan zij actie voeren.”

Grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING beloven ervoor te zorgen dat 98% van de Belgische bevolking een geldautomaat binnen een straal van 5km rond de eigen woning zal hebben (BATOPIN-project). Het gaat hier om bankneutrale automaten waar je enkel geld kan afhalen. Die transactie is bovendien betalend. “Als we vandaag naar hun website gaan kijken kunnen we vaststellen dat ze de komende jaren twee automaten gaan bijplaatsen in het centrum van onze stad, daarbovenop nog één in Hofstade en nog eentje in Erembodegem. Locaties waar er vandaag nog altijd een aanbod is van bankautomaten” besluit Cathy. “De deelgemeenten waar nu geen mogelijkheden meer zijn vallen hier opnieuw uit de boot.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *