Stedelijk zwembad Aquatopia voorziet in eigen stroom…

Fase 2 van Aquatopia opent binnenkort haar deuren. Een groot kinderparadijs met meer dan 200 meter aan glijbanen, tal van peuterbaden en een instructiebad vervolledigen dit zwembadcomplex als nieuwste sportparel in Aalst. Aquatopia is hierdoor het grootste project binnen deze legislatuur. Toch heeft de stad niet bespaard op duurzame technieken. “Gelukkig maar, want in tijden als deze waar de energiefactuur de pan uit swingt, heeft niet alleen het milieu hier enorm baat bij, ook onze portemonnee zal ons dankbaar zijn,” aldus schepen van Sport, Matthias De Ridder (N-VA).

Aquatopia als splinternieuwe sportparel in Aalst, opent binnenkort haar deuren. Een 50-meterbad, een 25- op 35 meterbad met beweegbare bodem, springtorens van 1, 3 en 5 meter, een triatlonlokaal, meer dan 200 meter aan glijbanen, een 2-tal peuterbaden en een instructiebad maken van Aquatopia een zwembadcomplex voor jong en oud, sportief én recreatief. “Belangrijk daarbij is dat we ook zeer veel aandacht spenderen aan hernieuwbare energie en energieefficiëntie,” zegt schepen van Sport, Matthias De Ridder (N-VA). Een kort overzicht.

Om te beginnen is het dak van het zwembad zo goed als één groot zonnepaneel. 968 zonnepanelen om precies te zijn, goed voor 222 800 kWh per jaar of voor het gemiddelde jaarverbruik van maar liefst 63 gezinnen. Dankzij deze immense oppervlakte aan zonnepanelen, kan het zwembadcomplex tijdens een normale werking de eigen energienoden dekken. Daarnaast vangt Aquatopia via 19 regenwatertanks zo’n 380 000 liter regenwater op. Na een grondige zuivering dient dit regenwater – dat op dat moment gefilterd is tot zwemwater – als aanvulling om het zwembadwater op peil te houden. “Aquatopia is het eerste zwembad in België dat regenwater omvormt tot zwembadwater. Dit is dus uniek”, aldus Erik Keyl van Hellebrekers (het bedrijf dat alle zwembadtechnieken in Aquatopia voorziet). “Verder zuiveren we het spoelwater van de zwembadfilters en wordt dit voor 75% gerecupereerd. Omdat het spoelwater reeds verwarmd is, creëren we een dubbele win-win: het is niet alleen een waterbesparing, maar ook een gasbesparing. Bijkomend hergebruiken we de warmte van het douchewater, om het gezuiverd regenwater mee op te warmen tot zwembadwater. Dit maakt dat er geen warmte verloren gaat en we hier een circulair proces creëren”, vult Erik verder aan.

Ook de koude die warmtepompen afstoten om warmte te maken, wordt niet zomaar weggegooid. “Deze koude wordt gerecupereerd om o. a. vergaderzalen en werkruimtes te koelen.” Tot slot is alle verlichting in Aquatopia LED-verlichting, is er overal isolerende beglazing en liggen de algemene isolatiewaarden hoger dan de norm. “Deze resem aan milieuvriendelijke technieken, maakt dat Aquatopia een hedendaags toonbeeld is op het vlak van energie. We geven als overheid het goede voorbeeld. Binnenkort kunnen Aalstenaars ook het tweede deel komen bewonderen”, sluit De Ridder af

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *