Startdag 14-daagse zwerfvuilactie door Groen start in Ninove…

Honderden Groen-vrijwilligers en politici in heel Vlaanderen gaan vanaf 14 mei met afvalprikkers en vuilniszakken de baan op om zoveel mogelijk afval te rapen. De actie duurt twee weken onder de noemer #DeGroteOpkuis. ‘Zwerfafval is een gigantisch probleem in Vlaanderen. Toch doet de Vlaamse regering niets. Terwijl de oplossing op tafel ligt: statiegeld. Volgens de recentste cijfers van afvalstoffen-maatschappij OVAM werd er in 2019 maar liefst 22.641 ton zwerfvuil opgeruimd in Vlaanderen,’ zeggen Groen-voorzitster Meyrem Almaci en parlementslid Mieke Schauvliege. Hoeveel zwerfafval Groen verzamelt, wordt binnen twee weken duidelijk. Meyrem Almaci trapt de actie af in Gent, Ninove en Antwerpen met lokale politici en vrijwilligers.

‘Nu restaurants volop afhaalmaaltijden verkopen, zwerven er meer flesjes en blikjes rond. Door statiegeld in te voeren op die blikjes en flesjes vermindert het zwerfafval tot 40 procent(1) .  Dat is sowieso een goede zaak voor de natuur. Maar er is ook een ander voordeel: zwerfvuil kost ons handenvol geld. De opruim van zwerfvuil kost de Vlaming elk jaar meer dan 160 miljoen euro, ’ zegt Schauvliege.

Schauvliege ziet nog een pluspunt in statiegeld. ‘Een ander voordeel is dat statiegeld op wegwerpverpakkingen milieuvriendelijkere blikjes en –flessen in de hand werkt. Je krijgt afvalstromen die zuiverder zijn waardoor blikjes en flesjes volledig gemaakt kunnen worden uit recyclagemateriaal,’ weet Schauvliege.

Schauvliege voegt eraan toe dat ze de regering al opriep om statiegeld direct in te voeren, maar die resolutie werd van tafel geveegd eind januari. ‘Al jaren dringt Groen aan op statiegeld. Terwijl in Europa steeds meer landen overschakelen op het systeem, blijft de Vlaamse regering vasthouden aan boetes.’

De regering holt achter feiten. ‘Al jaren staat de Vlaamse regering op de rem en zet ze geen stap vooruit. Ze trekt de kaart van strengere boetes, maar dat is een manier om statiegeld uit te stellen en dat heeft geen enkele zin. De cijfers spreken voor zich. In 2015 veegde Vlaanderen 20.400 ton bijeen. In 2019 was dat al 22.641 ton. De zwerfafvalberg wordt elk jaar groter, tekenend voor de feiten waar de Vlaamse regering achter holt,’ zegt Almaci.

Almaci voegt eraan toe dat Groen niet alleen staat in haar eis om statiegeld. ‘Onderzoek leert dat 82 procent (3) van de Belgen voor statiegeld is. Daarnaast willen de meeste Vlaamse burgemeesters dat hun inwoners gebruikte flesjes en blikjes inleveren om dan statiegeld terugbetaald te krijgen. De Vlaamse regering negeert dus wat consumenten en gemeenten willen.’

De actie van Groen startte vandaag, naar aanleiding van de Mei Plasticvrij-campagne. De partij gaat met haar lokale afdelingen twee weken de baan op om de Vlaamse natuur op te kuisen. Eind mei maakt de partij bekend hoeveel afval er bij elkaar werd geraapt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *