Stad Aalst heeft naast ajuinen nu ook bijenkasten staan…

Stad Aalst heeft eigen bijenkorf Persregio DenderDe stad Aalst laat 2 bijenkasten plaatsen aan het Politiehuis in de Beekveldstraat en werkt hiervoor samen met Aalsters bedrijf Save The Queen. Van 30 mei tot 5 juni is het de week van de bij. Door deze bijenkasten te plaatsen op het stadspatrimonium wil de stad het goede voorbeeld geven èn het belang van bijen onderstrepen. Steeds meer bedrijven en openbare besturen in Vlaanderen pakken uit met een bijenkast op hun terreinen of gebouwen. Save The Queen, de jonge Aalsterse imkersonderneming van Olivier Roels en Michael Van Lent plaatst en onderhoudt bijenkasten. De stad Aalst heeft een overeenkomst van één jaar en zal 2 bijenvolken huisvesten op een stukje groen aan het Politiehuis in de Beekveldstraat. Save The Queen zal de bijen verzorgen, de stad betaalt hiervoor 249 euro per maand. In ruil krijgt de stad 200 potjes honing die haar bijen produceren. Na de honingoogst zal de stad ook gin laten produceren bij Aalsterse stokerij De Moor waarin de stadshoning verwerkt wordt. De Aalsterse stadshoning en stadsgin zullen het stadslogo krijgen en dienen als relatiegeschenk. www.weekvandebij.be

De bijen hebben het vandaag bijzonder moeilijk. In Vlaanderen verdween de voorbije jaren ruim 30 procent van de bijenkolonies. De oorzaken zijn divers: de biodiversiteit neemt af, overmatig pesticidengebruik, de klimaatsverandering is nadelig voor de winterrust van de bijen en ook de parasitaire varraomijt vormt een constante bedreiging. Bijen spelen nochtans een cruciale rol in het ecosysteem. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. De bedreiging van de bij heeft ook een economische impact. Uit onderzoek blijkt dat 52 procent van de dagelijkse productenmix in onze supermarkten zou verdwijnen als er geen of onvoldoende bijen meer zouden zijn! In ons land alleen betekenen bijen een economische waarde van bijna 500 miljoen euro.

De massale bijensterfte vormt dus een grote bedreiging voor de wereldwijde land- en tuinbouw. In bepaalde streken van China moeten de appelbomen zelfs manueel bevrucht worden, omdat alle bijen er zijn verdwenen. Ook Vlaanderen ontsnapt niet aan deze zorgwekkende evolutie. Steden en gemeenten hebben heel wat open ruimte en gebouwen in eigen beheer en kunnen het goede voorbeeld geven. Stad Aalst is al jaren begaan met de bijenproblematiek en neemt ook heel wat concrete initiatieven. Het aanplanten van zo veel mogelijk bijenvriendelijke planten in de publieke ruimte is er maar één van. Met het plaatsen van de bijenkasten hoopt de stad nu nog meer belangstelling te wekken voor het belang van bijen en haar inwoners aan te zetten tot bijenvriendelijke acties.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *