Stad Aalst bevordert de toegankelijkheid van horecazaken…

Nog te veel horecazaken in Aalst zijn moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperking en ouderen. Ook personen met bepaalde voedselproblemen botsen vaak op drempels. Zij worden ook graag in de watten gelegd tijdens een uitje met familie of vrienden. De stad Aalst lanceert daarom de brochure ‘Met z’n allen aan tafel – toegankelijke horeca’ met tips voor horeca-uitbaters om hun zaak zowel wat inrichting, onthaal als maaltijdkeuze betreft toegankelijker te maken. De brochure ‘Met z’n allen aan tafel – toegankelijke horeca’ is de opvolger van de brochure die in 2018 verdeeld werd aan uitbaters om hun horecazaken meer familievriendelijk in te richten. In de nieuwe brochure krijgen horecazaken tips aangereikt om hun zaak toegankelijker te maken. Het gaat niet alleen om rolstoelgebruikers; zo zijn er ook aanbevelingen om tegemoet te komen aan personen met voedselallergieën of intoleranties.

Alle restaurants en café-uitbaters in Aalst krijgen de brochure in de loop van oktober in de bus. Aalsterse horecazaken werden uitgenodigd op een infomoment waar een medewerker van de Vereniging voor Personen met een Handicap vzw (VFG) en de coördinator Welzijn van Stad Aalst uitlegden wat ze concreet kunnen doen om de toegankelijkheid te verbeteren. De stad verlootte er 3 ‘bellende’ vlakken aan de aanwezige restaurant- en caféuitbaters. Een bellend vlak is een verplaatsbaar oprijvlak waardoor een hellend vlak ontstaat. De rolwagengebruiker belt aan als hij de zaak wil betreden. Na gebruik kan het oprijvlak makkelijk opgeborgen worden.

Aanpassingen hoeven niet altijd duur of ingrijpend te zijn. Een vriendelijke begroeting en helpende hand zijn al veel waard. Een bellend vlak is verkrijgbaar vanaf 120 euro. Het kost ook niet veel om een handgreep in het toilet te plaatsen of voldoende ruimte te voorzien zodat een persoon in een rolstoel makkelijker kan plaatsnemen aan een tafel. De horeca-uitbater kan ook zorgen voor een goed leesbare en overzichtelijke menukaart en aangeven welke allergenen in de gerechten worden gebruikt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *