St. Pauluskerk Ten Rozen te Aalst kreeg zonnepanelen…

Zonnepanelen op plat dak Persregio DenderGisteren, 21 mei 2018, Pinkstermaandag, werd door Vlaams Energieminister Bart Tommelein en de Bisschop van Gent, Monseigneur Van Looy, een zonnepanelen-installatie op een kerk ‘ingewijd’. Meer bepaald op de moderne kerk van St Paulus en OLV Ter Rozen, in de Botermelkstraat te Aalst. Het betreft een installatie van 36 panelen, goed voor 11,02 kW. Deze zal op jaarbasis zo’n 11.000 kWh produceren, wat goed is voor 65 % van het verbruik van de kerk en bijhorende lokalen. Door de panelen doet de kerk een besparing van 12 % op haar elektriciteitskost. De installatie werd gefinancierd en wordt geëxploiteerd door de jonge hernieuwbare energiecoöperatie Denderstroom. Een tiental parochianen investeerden specifiek mee in dit project. Het project is uniek : het is nog maar de tweede installatie op een kerk en het is de allereerste die rechtstreeks gefinancierd wordt door een coöperatie van parochianen en andere burgers. Er zijn in Vlaanderen 1800 kerken, die allen over een groot dak beschikken. Toch is een zonnepaneleninstallatie op een kerk niet evident : vele kerken zijn beschermde gebouwen waarop zonnepanelen niet worden toegelaten. Bovendien hebben kerken meestal een erg laag elektriciteitsverbruik.

Dit project is het achtste project van de hernieuwbare energiecoöperatie Denderstroom. De coöperatie werd anderhalf jaar geleden opgericht. Ze zamelt kapitaal bij burgers in om het te beleggen in zonnepanelen in de Denderstreek. Denderstroom financiert, plaatst en exploiteert de zonnepanelen op ‘andermans’ dak en verkoopt de zonnestroom tegen laag tarief aan de eigenaar van het gebouw. Het voordeel van beleggen in zonnepanelen is dat men niet zo’n groot startkapitaal nodig heeft in vergelijking met bvb. windenergie, dat men erg snel een project kan realiseren en dat zonnepanelen een erg zeker rendement geven. Onze coöperanten kunnen daardoor op een dividend van 3 % rekenen. Denderstroom kiest er bewust voor om te investeren in kleinere installaties (10 – 50 kWp) om op die manier aan risicospreiding te doen.

Denderstroom plaatste reeds 351 zonnepanelen op een bioboerderij, een kinépraktijk, bij een particulier, op een ontmoetingshuis, een sporthal, een textielfabriek en nu dus ook op een kerk. Binnenkort komen daar nog een parochiezaal en twee woonzorgcentra bij, waardoor met de klap ons opgesteld vermogen zal verdubbelen. We hebben daarnaast nog een tiental projecten in de pijplijn die voor eind dit jaar zullen gerealiseerd worden.

Denderstroom heeft momenteel 190 coöperanten en 266.000 euro kapitaal. De cvba draait voorlopig volledig op vrijwilligers en is aangesloten bij REscoop, de koepel van hernieuwbare energiecoöperaties. De laatste 2 jaren zijn er in Vlaanderen tal van – meestal streekgebonden – hernieuwbare energiecoöperaties ontstaan. Velen volgen het voorbeeld van Denderstroom en investeren in zonnepanelen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *