Speelt men paniekvoetbal in de Houtemse politiek?…

Op zondag 13 oktober 2024 trekken we met zijn allen opnieuw naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, al ben je voor de gemeentelijke verkiezingen niet meer verplicht. De verkiezingskoorts beginnen stilaan op gang te komen en vooral te stijgen. Ook in Sint-Lievens-Houtem is dit duidelijk voelbaar. Eerder dit jaar plukten de huidige bestuurspartij Nieuw Houtem, onder leiding van burgemeester Tim De Knyf zowel bij de oppositiepartijen Vooruit als Open VLD, vier personen weg. Christine Slagmulders en Jeroen Prové (Open VLD) en Nanou Durmalingum en Kathleen Leus (Vooruit) maakten de overstap naar Nieuw Houtem waardoor het viertal op dit ogenblik en tot bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen als onafhankelijken in de gemeenteraad zetelen.

Dat er ongerustheid is binnen de partijen is wel duidelijk. De ene partij neemt kopstukken weg bij andere partijen, terwijl CD&V, Vooruit en Open VLD de handen in elkaar moeten slaan om met een nieuwe partij en onder de naam ‘SAMEN’ naar de Houtemse kiezer te trekken. Dit wil zeggen dat er voorlopig vier partijen in de startblokken staan om te strijden voor de sjerp in Sint-Lievens-Houtem waaronder: Nieuw Houtem, Samen, N-VA en Vlaams Belang.

Bij de verkiezingen van 2018 behaalde Nieuw Houtem 12 zetels of 3561 stemmen. Goed voor 48,2%. Open VLD was goed voor 3 zetels of 1169 stemmen (15,8%), N-VA kreeg 2 zetels of 925 stemmen (12,5%), Sp-a-Groen 2 zetels of 881 stemmen (11,9%) en CD&V ook 2 zetels, goed voor 853 stemmen of 11,5%. Een coalitie was voor Nieuw Houtem niet van toepassing en overbodig. De partij kon met 12 zetels perfect opnieuw regeren over Sint-Lievens-Houtem. Maar daar zou weleens verandering kunnen in komen nu Vlaams Belang ook zijn opwachting zal maken in Sint-Lievens-Houtem.

Vlaams Belang is in Vlaanderen met 24,6% de grootste partij, ruim zes procent meer dan in 2019 bij de federale verkiezingen. Of Vlaams Belang ook zijn lijn zal kunnen doortrekken op lokaal vlak zullen we merken op 13 oktober 2024. Eén ding staat vast dat de nervositeit toeneemt en dat weten ze ook bij Nieuw Houtem, al laten ze uitschijnen dat er geen vuiltje aan de lucht is. Terwijl Vooruit, CD&V en Open VLD afdeling Sint-Lievens-Houtem, de drie traditionele partijen de bruggen met hun Nationale hoofdkwartier moeten opbranden en voelen dat ze zich op een zinkend schip begeven. Op deze manier kunnen ze niet anders dan noodgedwongen te ‘MOETEN’ fusioneren om ‘SAMEN’ het hoofd boven water te kunnen houden.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *