Slibverwijdering zorgt voor bemoeilijkte paddenoversteek…

Gisteren heeft de polder de grachten geruimd langs de paddenoverzet in Gijzegem-Mespelare. Dit gaat nu gepaard met desastreuze problemen tot gevolg. Door deze werken zijn alle amfibieën die er de afgelopen dagen werden overgezet, onder een dikke laag slib terecht gekomen op de oever van de beek en grachten. De meeste padden, bruine kikkers en salamanders zijn daardoor omgekomen. “Een kaakslag voor de paddenoverzetters (familie Rombaut-Claus) die recent op onze nieuwjaarsdrink nog door Natuurpunt tot ‘Groenen Ajoin’ werden uitgeroepen voor hun jarenlange inzet, verteld ons Rik De Baere van Natuurpunt Aalst. Els, Peter en hun twee dochters zorgen samen met vele anderen al jaren voor de veilige overzet van padden in de Meersstraat en Scheutlagestraat in Gijzegem. Zij zijn geschockeerd dat hun vrijwilligerswerk nu bewust is vernield door het blind optreden van de polder Beneden-Dender.

Natuurpunt betwijfelt het nut van de zeer verstorende ruimingswerken, zeker in natuurgebied. Het is totaal onbegrijpelijk dat deze werken worden uitgevoerd in deze periode van het jaar, in volle voortplantingsseizoen van de amfibiëen en van de bever. Het leven in de beken wordt totaal vernield en de oevers worden vervuild met schadelijk slib en allerlei afval. Dat konden we recent ook ondervinden langs de steenweg naar Oudegem waar een nieuwe bosaanplanting van Natuurpunt langs de beek onaangekondigd werd vernield. Natuurpunt roept de stad Aalst op om dringend de werken stil te leggen en de wettelijkheid ervan te controleren. De werkwijze van de polder is niet meer van deze tijd. De stad moet een effectief overleg organiseren met het polderbestuur om dergelijke ruimingswerken vooraf met andere overheden (oa. Agentschap Natuur en Bos) en aangelanden (waaronder Natuurpunt) te bespreken om de noodzaak vooraf af te wegen en om natuurschade zo veel mogelijk te vermijden.

Natuurpunt Aalst laat zich door deze kaaslag niet uit hun lood slaan! Wie het allemaal zelf eens wil komen bekijken is welkom op de Nacht van de pad op komende zaterdag 16 maart om 20.00 uur in de Scheutlagestraat te Gijzegem. Midden februari ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap. Ze verlaten hun winterschuilplaats en trekken naar poelen en beken om er te paren en hun eitjes af te zetten. Hiervoor moeten ze regelmatig de baan oversteken, vaak met catastrofale gevolgen. Ze sterven rechtstreeks onder de wielen of worden aangezogen wanneer wagens voorbij rijden met een snelheid meer dan 30 km per uur. Er worden al jaren door de stad Aalst en Dendermonde paddenafsluitingen geplaatst om te voorkomen dat de diertjes zomaar de straat oversteken. Achter die afsluitingen zijn er op regelmatige afstand emmers ingegraven om de dieren op te vangen. Deze emmers hebben onderaan gaatjes zodat het regenwater kan weglopen en de dieren in afwachting van hun veilige overzet niet verdrinken. De emmers bevatten ook allemaal een stokje zodat muizen kunnen ontsnappen. Allemaal goed bekeken dus!

Van zodra de paddentrek binnenkort vanaf half februari op gang komt, schiet het gezin Rombaut-Claus gedurende enkele weken in actie, samen met andere vrijwilligers en naburige scholen. Tot ‘s avonds laat en in de vroege ochtenduren gaan ze gehuld in je fluo-hesje en gewapend met emmer en zaklantaarn, urenlang langs de afsluiting op zoek naar amfibieën in de emmers en op straat.  De dieren worden naar de andere kant van de weg gebracht en vrijgelaten in veilige voortplantingspoelen. De overgezette padden, kikkers en salamanders worden nauwkeurig geteld en geregistreerd in computermodellen. Dat levert waardevolle wetenschappelijke informatie op over de evolutie van de populatie van amfibieën in de Dendermeersen. Een mooi staaltje van “citizen science”.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *