Slechts één op zeven burgemeesters is een vrouw…

Politiek blijft vooral een mannenzaak, althans dat is wat blijkt uit cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (sp.a) opvroeg. Slechts 1 burgemeester op 7 (of 14,67%) in Vlaanderen is vrouw. Vlaanderen telt 590 vrouwelijke schepenen (37,15%) en 2.837 vrouwelijke gemeenteraadsle den (38,55%). Er zijn ook opvallende verschillen tussen de Vlaamse provincies: Oost-Vlaanderen telt procentueel het minste aantal vrouwelijke burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden. Antwerpen en Vlaams-Brabant doen het merkelijk beter.” Slechts 1 op 7 Vlaamse burgemeesters is vrouw. Vlaanderen telt 300 burgemeesters. Slechts 44 (of 14,67%) daarvan zijn vrouw. Vlaams-Brabant telt met 11 vrouwelijke burgemeesters op 65 (of 16,92%) procentueel het meeste vrouwelijke burgemeesters. Oost-Vlaanderen scoort met 7 vrouwelijke burgemeesters op 60 (of 11,67%) een stuk lager dan het Vlaams gemiddelde.

Eén  op drie schepenen is vrouw. Vlaanderen telt 1.588 schepenen. Slechts 590 (of 37,15%) van de Vlaamse schepenen zijn vrouw. Antwerpen telt met 147 vrouwelijke schepenen op 371 schepenen (of 39,62%) procentueel het hoogste aantal vrouwelijke schepenen. Oost-Vlaanderen doet het met 117 op 333 vrouwelijke schepenen (of 35,14%) beduidend slechter. Brasschaat (Antwerpen) is de gemeente met procentueel het hoogst aantal vrouwelijke schepenen in Vlaanderen. 6 van de 7 schepenen daar zijn vrouwen (of 85,71%). Meerhout en Zoersel (Antwerpen) en Diksmuide (West-Vlaandere n) hebben geen vrouwelijke schepen. Ze hebben er wel een vrouwelijke burgemeester. De Limburgse gemeente Voeren is hierin de grote uitzondering, daar worden de schepenen rechtstreeks verkozen door de kiezers sinds een speciale regeling in 1988. In Voeren bestaat het hele College van Burgemeester en Schepenen uit mannen. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is er in elke gemeente ten minste één vrouwelijke schepen.

Bijna 2 op 5 gemeenteraadsle den zijn vrouwen. Vlaanderen telt 7.359 gemeenteraadsle den. 2.837 (of 38,6%) daarvan zijn vrouw. 39,93% van de gemeenteraadsle den in Vlaams-Brabant zijn vrouwen. Vlaams-Brabant is daarmee de provincie met procentueel het hoogste aantal vrouwelijke gemeenteraadsle den. Oost-Vlaanderen daarentegen scoort met 37,01% vrouwelijke gemeenteraadsle den opmerkelijk lager.

In De Pinte (Oost-Vlaanderen) telt de gemeenteraad 13 vrouwelijke gemeenteraadsle den op een totaal van 21 gemeenteraadsle den. De Pinte is daarmee de gemeente met procentueel het meeste vrouwen in de gemeenteraad in heel Vlaanderen. Ook in de Leuvense gemeenteraad zijn vrouwen in de meerderheid. 29 op 47 gemeenteraadsle den (of 61,70%) daar zijn vrouw. Turnhout (Antwerpen) telt met 6 vrouwen op 35 raadsleden procentueel het minst aantal vrouwen in de gemeenteraad in heel Vlaanderen.

In 20 Vlaamse gemeenten telt de gemeenteraad meer vrouwen dan mannen. Dat zijn Schilde, Kalmthout, Geel, Lint, Grobbendonk (Antwerpen), Herstappe (Limburg), De Pinte, Horebeke, Gent (Oost-Vlaandere n), Leuven, Bierbeek, Scherpenheuvel- Zichem, Linter, Lennik, Kampenhout, Steenokkerzeel, Rotselaar (Vlaams-Brabant ), Mesen, Ardooie en Zedelgem (West-Vlaanderen).

(Bron: Kurt De Loor)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *