Sint-Antonius vieringen erkend als immaterieel erfgoed…

In Iddergem vierde men op zondag 22 januari 2023 de 10-de editie van de Sint-Antonius vieringen. Er werd opnieuw een varkenskop verloot aan de hand van een tombola, waarvan de opbrengst geschonken wordt aan vzw Schoonderhage, een tehuis voor minder mobiele mensen in Iddergem. Het was de eerste keer dat de vieringen plaats vonden sinds vorige dinsdag bekend raakte dat de Sint-Antoniusfeesten officieel erkend zijn tot immaterieel erfgoed. Gerrit Borreman is samen met Mario Geerts de drijvende kracht achter deze Sint-Antoniusfeesten. De Iddergemse Sint-Antoniusfeesten hebben een plekje verzilverd op de Vlaamse Immaterieel erfgoed-inventaris, naast o.a. de Pikkelingfeesten in de Faluintjesstreek, de Garnaalvissers in Boekhoute en de Krakelingen in Geraardsbergen.

Vooraleer men overgaat tot de loting van een varkenskop die tot stand komt dankzij een sneltombola, wordt er zowat met iedereen die dat verdient de draak gestoken. Ook het Lokaal Bestuur van Denderleeuw moest het ontgelden, net als de grootbanken die er voor zorgden dat de Iddergemnaren die volgens Gerrit Borreman veel geld bezitten, geen geld kunnen gaan afhalen aan een bankautomaat. Deze editie was ook de uitgelezen editie om enkele verdienstelijke inwoners in de bloemetjes te zetten. Zo werd Magda Mertens bedankt om gedurende 43 jaar café De Key-Boys open te houden. Ze hielp op die manier het culturele leven in Iddergem tot stand te houden.

Bernadette ‘Berna’ Timmermans (67), was de winnares van de varkenskop. Haar man die intussen al is komen te overlijden, was een zeer gekend figuur in de gemeente Iddergem. “Hij was heel betrokken in alles wat met erfgoed te maken had, en hij was ook medeoprichter van de Tovenaarsfeesten”, zegt Bernadette die in plaats van haar dochter op het podium verscheen. Eigenlijk was het haar dochter die het winnende lotje had gekocht, maar deze durfde niet meteen op het podium te komen met als die pers belangstelling. Bernadette mocht kiezen of ze de varkenskop of twee waardebonnen van de twee plaatselijke slagers mee naar huis nam. Ze koos uiteindelijk toch voor de waardebonnen, waardoor de varkenskop wel een andere eigenaar kreeg. Persregio Dender schoot voor alle geïnteresseerden enkele beelden, en draaide een korte reportage die je door hieronder in het beeld te klikken, kan bekijken.

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *