Sfeervolle 94ste stoet trapt carnavalsweekend op gang…

Een erehaag van meer dan zes kilometer lang, gevormd door 80 000 verwonderde bezoekers. Daar baanden de 71 vaste en 226 losse groepen zich een weg door tijdens de 94ste zondagsstoet in Aalst. De regen speelde even spelbreker, maar het kon de pret niet bederven. De stoet verliep traag – de laatste wagen verliet de Grote Markt pas om 22.20 uur – maar gestaag, zonder veel pannes. Meteen na de stoet doken de carnavalisten een eerste feestnacht in. De 94ste stoet startte op het Statieplein nog onder een klein winterzonnetje en met aangename temperaturen. Naar de avond toe sloeg het weer om en kreeg iedereen meer dan één bui over zich heen. Toch kon dat de pret niet drukken: ook de tribunes bleven tot op het einde goed gevuld.

Het publiek werd verwend met pracht, praal, humor en vooral heel veel lokale onderwerpen, uit het carnavals- en politieke milieu. Enkele (inter)nationale thema’s passeerden de revue, vooral bij de losse groepen. Hoewel de stoet gespaard bleef van grote pannes, duurde het toch langer dan verwacht voor de laatste groep, Lotjonslos, op de Grote Markt verscheen. Vanuit de veiligheidscel volgden de hulpdiensten het verloop van de stoet en de daaropvolgende eerste feestnacht. Camera’s in de feestzone maar ook de meer dan 30 camera’s van de Vlaamse Waterweg werden ingeschakeld om alles in de gaten te houden.

Drukke zondagavond bij politie en medische hulpdiensten.

De politie en medische hulpdiensten hadden het zondagavond en ook in de nacht redelijk druk, echter zonder noemenswaardige incidenten. De politie noteerde 4 bestuurlijke aanhoudingen zondagavond en 8 bestuurlijke aanhoudingen voor openbare dronkenschap tijdens de feestnacht. Er werd ook tussengekomen bij 13 kleine schermutselingen/discussies die werden opgelost zonder verdere gevolgen. Voor drugsbezit stelde de politie 2 PV’s op en er werden 6 onmiddellijke schikkingen getroffen. De Whiskeyploegen deden zeven vaststellingen bij -16-jarigen en eveneens zeven bij personen jonger dan 18 jaar. Tijdens de stoet onderschepte de politie 1 drone die geen toestemming had om te vliegen. De drone werd geïdentificeerd, geïmmobiliseerd in de lucht om de piloot te lokaliseren en daarna in beslag genomen.

Medische interventies.

Op zondag werden in totaal 122 mensen verzorgd door de hulpposten, waarvan 114 meerderjarigen. Er waren 8 alcoholgerelateerde verzorgingen bij minderjarigen. 31 carnavalisten kwamen op de spoedafdeling terecht, waarvan 28 meerderjarigen. De drie minderjarigen, tussen 16 en 18 jaar, kregen alcoholgerelateerde verzorgingen op de spoedafdeling. De brandweer moest zondag slechts 1 keer uitrijden om een carnavalskar te controleren op brandgevaar. Alle andere interventies waren niet carnavalsgerelateerd.

Maandagprogramma.

Hopelijk zijn alle groepen goed gerecupereerd, want vandaag moeten ze om 13.30 uur alweer aan de bak voor de maandagstoet. Die legt hetzelfde parcours af als gisteren. Verder is vandaag de Grote Markt de place to be. Om 14.00 uur vindt er eerst de bezemdans van de Aalsterse Gilles plaats. Aansluitend, om 14.30 uur is er de Ajuinworp, met duizenden snoepajuintjes, 100 prijzen en één Gouden Ajuin (een ontwerp van goudsmidatelier Claessens). Om 21.30 uur is er – ook op de Grote Markt – de prijsuitreiking. De bezemdans, Ajuinworp en de prijsuitreiking kun je live bekijken via www.aalstcarnaval.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *