Sextortion en andere nieuwe trends steken de kop op…

Lokale politie Geraardsbergen Sextortion Persregio DenderSextortion en andere nieuwe trends steken steeds vaker de kop op. voorzichtig met online flirts is geboden! De cijfers van Child Focus inzake seksuele uitbuiting van minderjarigen zijn duidelijk: 24% verstuurde reeds een sextingbericht via snapchat. 15% vroeg reeds meermaals een seksueel getinte foto aan iemand. 13% heeft reeds een ontvangen (seksueel getinte) foto getoond of verspreid zonder toestemming van de persoon op de foto (*). Deze hallucinante cijfers inspireerden Clara Van Durme, derdejaarsstudente Criminologie aan de Ugent, voor het maken van een informatiebrochure omtrent ‘sexting, sextortion en grooming’, een opkomend fenomeen.

In het kader van haar stage bij de lokale politie Geraardsbergen/Lierde, zocht Clara naar een actueel thema voor haar stageopdracht. Hiervoor nam ze een kijkje in het Zonaal Veiligheidsplan van de lokale politie Geraardsbergen/Lierde. Daar viel haar oog op een mogelijke samenwerking tussen de politiezone en Child Focus op het gebied van sextortion. Na wat opzoekingswerk, viel het Clara onmiddellijk op hoe actueel thema’s als sexting en grooming wel zijn, maar helaas ook hoe laag het bewustzijn hierover is binnen onze maatschappij. Dringend tijd dus om hier verandering in te brengen, dacht Clara. Ze vatte onmiddellijk de koe bij de horens en maakte een duidelijke informatiebrochure omtrent ‘sexting, sextortion en grooming’ voor 2 doelgroepen: enerzijds voor leerlingen van de middelbare scholen, anderzijds voor ouders. Doel? het bewustzijn verhogen én preventief werken. Folder rond Sextortion in Geraardsbergen Persergio Dender

“Voor het opstellen van deze brochures startte ik met een grondige literatuurstudie over de fenomenen. Daarnaast ging ik vooral ten rade op de site van Child Focus, maar bijvoorbeeld ook op de site van sexting.be. Eens ik een goed beeld had, begon ik met het eigenlijke ontwerpen van beide brochures. Hiervoor werkte ik samen met Child Focus, de scholen in Geraardsbergen en uiteraard de politiezone zelf. Ik kreeg ook hulp van het parket en de stad Geraardsbergen” legt Clara uit.

De informatiebrochure ‘sexting, sextortion en grooming’ gaat dieper in op elk van deze fenomenen. Het beschrijft wat het precies is, hoe je kan vermijden om slachtoffer te worden, hoe je online een veilige houding kan aannemen en vooral: waar je terecht kan indien je slachtoffer wordt. Het spitst zich dus voornamelijk toe op preventie maar probeert ook om ouders en jongeren te gidsen indien het toch fout loopt.

“De theorie is één ding maar enkel een informatiebrochure uitdelen is niet genoeg. Daarom ga ik ook op pad en bezoek ik de verschillende scholen om lezingen te geven over dit steeds vaker opduikend fenomeen” besluit Clara.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *