Schepencollege start met buurtwandelingen…

Vanavond gaan de leden van het Denderleeuwse schepencollege de baan op in Welle. Het is de eerste buurtwandeling met huisbezoeken tijdens deze legislatuur. Bedoeling is om dit vier maal per jaar te doen. “In verkiezingsperiodes wordt wel eens gezegd dat men de politici enkel aan de voordeur ziet als ze willen verkozen raken. Wel, wij willen dergelijke huisbezoeken en buurtwandelingen structureel inbouwen in onze werking van het schepencollege en zeker vier keer per jaar de mensen bij hen thuis opzoeken om naar hen te luisteren”, legt Andy Depetter, schepen van Organisatie & Kwaliteit, uit. “Dergelijke huisbezoeken zijn zeer leerrijk en inspirerend. Het is evenwel niet de bedoeling om de mensen te gaan overtuigen van onze standpunten of hele dossiers te bespreken. We stappen vooral naar onze inwoners om naar hen te luisteren, om rechtstreeks van hen te horen wat er leeft in hun straat, hun wijk, hun gemeente. Soms zullen we hen misschien al meteen kunnen verder helpen met informatie, maar voor het overige nemen we nota van hun vragen, opmerkingen en suggesties, zodat we die met de administratie kunnen bespreken. Daarna kunnen we dan beter feedback geven aan de mensen over wat we kunnen doen of ook niet kunnen doen.”

“In de komende zes jaar willen we als bestuur nog meer inzetten op inspraak, participatie en communicatie met de burger”, vult Marnick Vaeyens, schepen van communicatie, verder aan. “En daarbij is het directe contact met de burger belangrijk. Dat gebeurt op vele manieren. Alle leden van het schepencollege zijn vlot aanspreekbaar en aanwezig op tal van evenementen in de gemeente. Uiteraard zijn er ook de klassieke inspraakmomenten, zoals bij grote openbare werken bijvoorbeeld. Of de participatiemomenten met de buurtbewoners die we nu al enkel jaren organiseren bij de herinrichting van het speel- en ontmoetingsweefsel in onze gemeente, zoals binnenkort op 4 april in de wijk Braamland. En we staan altijd open voor de verzuchtingen, vragen en suggesties van onze verenigingen en de vele vrijwilligers die hier een belangrijke gemeenschapsvormende rol vervullen. Om de verschillende adviesraden niet te vergeten die een grote bron van informatie en inspiratie zijn voor het beleid.”

“Maar daarnaast willen we ook experimenteren met nieuwe vormen van inspraak en participatie. De voorbije jaren hebben we bijvoorbeeld al enkele buurtbabbels georganiseerd in de wijken Hemelrijk en Leeuwbrug. Hieruit zijn interessante suggesties voortgekomen die we verder uitgewerkt hebben in concrete acties. Denk maar aan de invoering van zitdagen met de wijkagent en Dewaco in ontmoetingshuis De Palaver. Met deze buurtwandelingen en huisbezoeken gaan we nog eens stapje verder en trekken we de wijken in om het gesprek met de buurtbewoners aan te gaan en de vinger aan de pols te houden.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *