PVDA hield een droge kroegentocht om uitbaters te steunen…

Deze voormiddag hebben enkele PVDA leden in Ninove een droge kroengentocht gehouden als steun voor de vele horeca-uitbaters die al maanden de deuren moeten sluiten wegens corona. Met de consumptiebelofte beloven de lokale leden bij heropening van de cafés een echte kroegentocht te houden. “Onder het motto Gesloten maar niet vergeten wilde men aandacht vragen voor de penibele situatie waarin heel wat uitbaters verkeren en hen een hart onder de riem steken”, aldus Joachim De Maeseneer van PVDA Ninove. “Drooggelegde inkomsten, hoogoplopende kosten en ondermaatse compensatie dreigen alsmaar meer voor een blijvende financiële kater bij hen te zorgen.”

Partijgenoot Samuël Van Den Eeckhout treedt hem bij: “Het is opvallend hoe men telkens weer het toverwoordje onbetaalbaar bovenhaalt wanneer wij als partij in het parlement voor een zoveelste keer op de sociale nagel kloppen. Maar als we dan een voorstel voor een eenmalige coronataks op de allerhoogste vermogens indienen stemt geen enkele Vlaamse partij met ons mee. Qua hypocrisie kan dat tellen.”.

PVDA pleit voor een herstelplan zodat café- en restauranthouders tijdens deze crisis het hoofd boven water kunnen houden. Dat plan voorziet onder andere in een verlengd moratorium op faillissementen, de kwijtschelding van kosten aan Sabam zolang de sector gesloten is en nultolerantie tegenover verzekeraars die zich verschuilen achter “overmacht” om bedrijfsschade niet te moeten uitbetalen. Bovendien moeten de banken, die in 2008 met miljarden belastinggeld overeind gehouden werden, verplicht worden uitstel van betaling te verlenen. Zonder voorwaarden. Verder wensen we de steunmaatregelen op te trekken voor de kleine zelfstandigen, want nu krijgen grote bedrijven veel meer steun dan kleinere bedrijven. Ook belangrijk is om de administratieve regels en lasten te verminderen. Dit alles moet gefinancierd worden door het coronasteunfonds voor zelfstandigen en kmo’s waarvoor de PVDA opkomt. Het gaat om een taks op de superwinsten van de grote bedrijven die van de coronacrisis hebben geprofiteerd om hun winsten op te drijven.

“Wij weigeren mee te gaan in de sadistische logica van Belfius-topman Marc Rasière die zich verheugt op een naderende faillissementsgolf binnen de horeca omdat de economie af en toe nood zou hebben aan een sanering. Als er één sector is waar een zelfstandige geen lessen van te krijgen heeft, is het wel de banksector. Het is niet aan de horeca om de crisis te betalen!”, klinkt het eensgezind bij de Ninoofse partijleden.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *