Pop-up fototentoonstelling in het A.S.Z. van Geraardsbergen…

In het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (campus Geraardsbergen) kunt u vanaf 18 februari t.e.m. 18 maart 2019 een fototentoonstelling bezoeken met werk van mensen die leven met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Met hun foto’s proberen ze de vaak onzichtbare gevolgen van hun aandoening zichtbaar te maken en meer begrip te kweken bij buitenstaanders. Bij wijze van kick-off neemt neuroloog dr. Michiel Marchau u op donderdag 21 maart graag mee op een wandeling door het brein. Een niet-aangeboren hersenletsel kan uiteenlopende oorzaken hebben, zoals hersenbeschadiging na een ongeval, een cerebrovasculair accident (CVA), een hersentumor, een aneurysma of zuurstoftekort in de hersenen. De ernst en de aard van de beperkingen als gevolg van het letsel zijn even divers. Maar één ding hebben alle patiënten gemeen: er is een leven vóór en een leven na het letsel en dat kan sterk verschillen.

De lichamelijke gevolgen van een NAH, zoals een verlamming, zijn meestal zichtbaar. Maar een hersenletsel kan ook mentale en emotionele problemen veroorzaken zoals geheugenstoornissen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid of ontremming. De pop-up fototentoonstelling, een initiatief van SIG (Sterk in grenzen verleggen), probeert deze onzichtbare gevolgen zichtbaar te maken. U kunt er ook een filmpje bekijken waarin mensen met een NAH over het leven met hun aandoening getuigen. Vlaanderen telt naar schatting 247.000 mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Ook in het ASZ behandelen verschillende disciplines patiënten met locomotorische of neuropsychologische problemen na een NAH.

Met deze tentoonstelling loopt de ASZ-campus in Geraardsbergen alvast warm voor Dag van de Zorg op zondag 17 maart 2019, die dit jaar volledig in het teken staat vanhet brein. Tijdens deze breineditie laat het ASZ jong en oud kennismaken met de campussen in Geraardsbergen en Wetteren. Dit aan de hand van workshops en infosessies. Het belooft een mooie, actieve en inspirerende dag te worden. Praktisch: Van 18 februari t.e.m. 18 maart 2019 – Campus Geraardsbergen (Gasthuisstraat 4, 9500 Geraardsbergen) – Consultatie neurologie (Zone A / +1) – Voor alle geïnteresseerden. Toegang is gratis.

Wandeling door het brein. Ons brein is de zetel van ons denken en voelen. Het is het meest complexe menselijke orgaan, maar neuroloog dr. Michiel Marchau (ASZ Geraardsbergen) geeft graag enkele geheimen prijs. Tijdens een geleide wandeling toont hij u bekende en minder bekende plekjes in de hersenen en licht de functie ervan toe. Hoe ziet ons brein eruit? Welk deel heeft welke functie? Hoe werkten de hersenen? Hoe kunnen we die werking beïnvloeden of stimuleren, bijvoorbeeld voor de behandeling van het beven bij de ziekte van Parkinson? Hoever staan we met de kennis van ons brein? Wat mogen we nog verwachten in de toekomst? Dat en nog veel meer staat centraal tijdens de gratis infoavond ‘Wandeling door het brein’ op donderdag 21 februari 2019. De voordracht van dr. Marchau start om 20.00 uur in de grote vergaderzaal (gebouw Verhaeghe – 4de verdieping) met aansluitend een receptie en een bezoek aan de pop-up fototentoonstelling met werk van mensen die leven met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Einde van de infoavond is voorzien om 22.00 uur. Inschrijven voor deze infoavond is noodzakelijk en kan via communicatie@asz.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *