Opnieuw sluiten twee kerken in de Sint-Livinus parochie Herzele-Houtem…

Na Zonnegem en Letterhoutem zullen binnenkort in de parochie Sint-Livinus Herzele-Houtem opnieuw twee kerken de deuren sluiten en krijgen ze in de toestemming een andere functie. Van de acht kerken die Herzele telt blijven enkel Herzele, Borsbeke en Sint-Lievens-Esse nog open voor kerkelijke aangelegenheden.  In september 2019 keurde de gemeenteraad het nieuwe kerkenbeleidsplan goed. Woubrechtegem, Steenhuize-Wijnhuize, Sint-Antelinks, Hillegem en Ressegem zullen de deuren sluiten.

“Deze ‘onttrekkingen’ aan de ‘eredienst’ zijn het gevolg van de kerkenbeleidsplannen die goedgekeurd zijn door de gemeente en door onze bisschop Lode Van Hecke. Een kerkenbeleidsplan moet een langetermijnvisie bevatten voor de parochiekerken. Aan de grondslag van het kerkenbeleidsplan ligt een pastoraal plan per “nieuwe parochie” (samenwerkingsverband van de parochies). Onderdeel van een pastoraal plan is ook nagaan welke parochiekerken nodig blijven voor de eredienst, welke in aanmerking komen voor totale herbestemming (onttrekking aan de eredienst) of voor gedeeld gebruik (eredienst met een nevenbestemming)”. meldt ons de dienst communicatie van het Bisdom Gent.

Wat betreft de kerken van Ressegem en Hillegem is het decreet van de bisschop ‘onttrekking eredienst’ goedgekeurd op 29 juni 2023. Dit decreet treedt in werking op de dag dat de gemeente (eigenaar) het beheer overneemt. De nieuwe bestemming van beide kerken is een ontmoetingsplaats voor lokale gemeenschappen. De twee kerken vieren binnenkort hun laatste viering. Zo wordt deze van Ressegem gevierd op vrijdag 24 november om 19u00; voorgegaan door Deken Emmanuel Vidts, E.H. Alexander Vandaele, E.H. Flor Brondeel en opgeluisterd door het plaatselijk zangkoor. Terwijl de laatste viering van Hillegem zal plaatsvinden op vrijdag 8 december 2023 om 19u00. Na de vieringen worden de aanwezigen uitgenodigd door de parochieploeg voor een natje en een droogje.

“Wat betreft de Zonnegemse en Letterhoutemse kerk werd het decreet van de bisschop ‘onttrekking aan de eredienst’ goedgekeurd op 3 april 2023. Het decreet treedt in werking op 31 december 2023. Voor de nieuwe bestemming wordt gedacht aan een plaats voor bezinning, voor kerkelijk erfgoed en voorschoolse en gemeenschapsvormende activiteiten (verdere uitvoering: de gemeente die eigenaar is).  Voor de bestemming Letterhoutem wordt gedacht aan: activiteiten met een sociaal doel, gemeenschapsvormende activiteiten, lokaal archief en documentatiecentrum (verdere uitvoering: de gemeente die eigenaar is). Voor andere gemeenten wordt in de loop van 2024 het kerkenbeleidsplan per gemeente bekeken. Ofwel bijwerken ofwel het bestaande bevestigen. In de nabije gemeenten van Erpe-Mere en Lede zijn er op dit ogenblik geen procedures van onttrekking aan de eredienst lopende”. aldus het Bisdom Gent.

(Foto’s: Guy Coppens)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *