Opknapbeurt monumenten afgerond tegen 11 november 2018…

Karim Van Overmeire aan oorlogsmonumenten in Aalst Persregio DenderDeze zaterdag is het opnieuw 11 november en herdenken we traditiegetrouw de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Op het Aalsterse grondgebied bevinden zich een vijftiental monumenten en gedenktekens die de ‘Groote Oorlog’ herdenken. Verschillende van deze monumenten bevonden zich in een slechte staat. “Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog hebben we beslist om alle monumenten waar de stad eigenaar van is een opknapbeurt te geven. Tegen 11 november 2018, precies honderd jaar na de wapenstilstand, moeten alle monumenten er netjes bij staan,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). Een aantal monumenten, zoals de gedenkplaten aan het station of in het Sint-Jozefscollege zijn geen stadseigendom. Het grootste werk is reeds achter de rug: onder andere de gedenkplaten aan het stadhuis en de monumenten op het Vredeplein en aan de kerk van Erembodegem zien er weer netjes uit. Zes gedenkplaten en monumenten wachten nog op een behandeling, nl. Mijlbeek, de Graanmarkt, Nieuwerkerken, Moorsel, Meldert en Gijzegem. In hoofdzaak betreffen deze werken het reinigen, herstellen, opvoegen en het aanbrengen van een beschermde laag maar ook het inschilderen van de tekens en letters en de opkuis van het brons van oorlogsmonumenten en gedenktekens  (zie lijst met gedenkplaten/monumenten en uit te voeren behandeling hieronder).

“De restauratie van dergelijke monumenten is specialistenwerk,” stelt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire. “We hebben besloten om het werk aan de zes resterende monumenten aan één en dezelfde firma aan te besteden. Voor dit werk is 21.300 euro voorzien. Eén firma betekent ook één aanspreekpunt en meer garantie dat het werk goed gebeurt en tijdig klaar is.” De start van de werkzaamheden aan de laatste zes monumenten en gedenkplaten is voorzien voor het voorjaar van 2018. Tijdens de winter kan er omwille van de vrieskou niet aan de monumenten gewerkt worden.

De monumenten worden in hun oorspronkelijke staat hersteld. “Het is inderdaad zo dat de namen op de monumenten niet altijd blijken te kloppen,” zegt schepen Van Overmeire, “Soms ontbreken er namen of is de schrijfwijze van de naam verkeerd. Het is onmogelijk om ingekapte namen op een monument aan te passen. Alvast in Erembodegem hebben we dit opgelost door een aangepaste lijst naast het monument te hangen.”

De oorlogsmonumenten en gedenkplaten zijn meer dan een herinnering aan een bewogen periode. “Het past om de doden van die catastrofale gebeurtenis te eren. Elk van de namen op de monumenten zijn wel de broer, oom, vader of grootvader van iemand. Achter elke naam schuilt een menselijk drama,” besluit schepen Van Overmeire.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *