Opgravingen tonen hoe in de middeleeuwen gebouwd werd…

Onlangs voerde SOLVA Dienst Archeologie een kleine opgraving uit op een perceel in de Beverstraat in Ninove. De opgraving is uitgevoerd op vraag van Stad Ninove en kadert in de sloop van een huis in functie van de realisatie van een doorsteek voor voetgangers op het perceel. De opgraving liet toe om een evolutie te zien in de manier waarop er gebouwd werd van in de late middeleeuwen tot de dag van vandaag. Hoewel de opgraving zelf slechts een beperkte oppervlakte had, geeft ze informatie die het niveau van de site overstijgt en biedt ze meer inzicht in de manier van bouwen in Vlaanderen vanaf de late middeleeuwen.

Voor de oudste periodes gaat het om indirecte aanwijzingen van huizen in vakwerkbouw met lemen vloeren. Hierop zijn dikke pakketten verbrande leem gevonden. Deze zijn het resultaat van woningbranden die hele gebieden van de stad in as hebben gelegd. Bij één fase kon een centrale haard in keramieken tegels gedocumenteerd worden.

In de daaropvolgende periode is er een verschuiving te zien van de haard naar de zijkant van de woning. Er wordt een woning opgetrokken waarvan de muur van de haard zwaar gefundeerd is. De kamer waarin de grote haard stond was voorzien van een keramieken tegelvloer in een diagonaal patroon. De aanpalende kamer had wellicht enkel een lemen vloer. In de loop van de 16de – 17de eeuw werd er een huis in steen gebouwd, met aan de achterzijde een grote, diepe kelder. Deze bouw in baksteen is sindsdien de basis blijven vormen voor de woningen zoals deze gebouwd worden tot op de dag van vandaag.

(Foto: SOLVA)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *